2013-01-16 14:58:59• hírek • Szatmár.ro

Sződemeteren is ünnepelnek

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviselői, a Tasnádi Református Egyházközséggel karöltve, 2013. január 22-én, délután 4 órakor újból Sződemeter református templomában ünnepelik a Magyar Kultúra Napját. Azon a helyen, ahol született és megkeresztelték a Himnusz szerzőjét.

Éppen 190 évvel ezelőtt fejezte be a Nemzeti Ima szövegét Kölcsey Ferenc, aki munkásságával a magyarság szolgálatát és jövendőjét mindenekelőtt tartotta, ezzel kifakíthatatlan tekintélyt és hitelt szerezve, nemcsak önmagának, hanem a Tiszántúl magyarságának, közelebb Partium népének.

Verseiben reánk hagyott örökségében égetően időszerű a számon kérő hagyaték: „Nemzeti fény a cél./Hogy elérd, forrj egybe magyar nép." (1833)

Amikor azon kesergünk, hogy nemzetünk önmagát osztja, és nem találjuk a megoldást, sőt völgyeket vájunk mélyebbre magunk között, Kölcsey megszólal, és a Zrínyi dala máig érvényes soraiban tagadhatatlanul elevenünkre tapint:

„Hol van a hon, melynek Árpád vére/Győzelemre csorga szent földére.../Jégkebelben fásult szívet zár!"

A jégkebel fásult szívét lehet nekünk kiszabadítanunk az ünnepi együttléttel, hogy a „völgyben ülő gyáva kort" ne felelőtlen ábrándokkal szüntessük, hanem az életre buzdító lélekkel, Isten ajándékával.

A Magyar Kultúra Napján Krisztus mellénk áll, amint az Emmaus felé igyekvők mellé. Lukács evangéliuma hangsúlyozza: „Miközben beszélgettek és vitatkoztak egymással, maga Jézus is melléjük szegődött, és együtt ment velük."(Luk.24,15) Jöjjetek halljuk együtt Isten igéjét, ünnepeljük a magyarok kincseit Sződemeteren kultúránk kiemelkedő bölcsőhelyén - áll Csűry István református püspök üzenetében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: