2011-12-08 07:41:02• hírek • Szatmár.ro

Szociológiai felmérés a Túrmentén

A tanulmány a Szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület és Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség közös Európai Uniós pályázatának megbízásából készült.

A 2011. január 1. és 2013 december 31. között zajló „A Túr Menti Védett Területek természetvédelmi kezelésének participatív tervezése" elnevezésű projekt fő célkitűzése a védett területek határán élő közösségek informálása és ismereteik bővítése a védett területekkel kapcsolatban. Ezen mutatók időbeni változásának nyomon követése érdekében a szociológiai felméréseket a pályázat ideje alatt többször is megismétlik.

A tervezett három felmérés közül idén készült el az első, mely alkalmával 600 a védett területek közvetlen közelében élő személyt kérdeztek meg a szociológusok. A felmérésben résztvevő települések: Egri, Kányaháza, Kisgérce, Halmi, Sárközújlak, Lázári, Mikola, Aranyos Meggyes, Avasújváros, Kökényesd, Turc és Túrterebes.

A felmérésből kiderült, hogy bár a Védett Terület 1995 óta létezik - területileg bővülve azóta -, a helyi lakosság nem vagy csak nagyon keveset tud a létéről. Sokan a szociológusoktól hallottak első ízben a Túr Menti Védett Területekről, nyilvánvalóvá téve tájékoztatás fontosságát. A jelentések így nemcsak az Erdélyi Kárpát Egyesületnek szolgáltatnak információkat a lakosság ismereteit illetően, hanem egyidejűleg tájékoztatják is őket .

Érdekes adatok a tanulmányból:

A védett terület létére vonatkozó kérdésre, 600 megkérdezett személyből csak 30% válaszolt pozitívan, míg 70% azt állította, hogy nem tud róla. A 12 közigazgatási egységből, melyek a felmérés tárgyát képezik, csak három esetben volt több olyan személy aki tudott erről a területről.

Az iskolázottság jelentősen befolyásolta a kérdezettek ismereteit, ennek értelmében a felsőoktatásban (egyetem, főiskola) részesült személyek nagyobb arányban halottak a védett területről,

A védett területtel kapcsolatos ismeretek:

Arra a kérdésre, hogy „Mit tudnak a Védett Területről", a 155 válaszolóból 19,4% szerint vannak ritka növények és állatok, 16,8% beismerte, hogy nem nagyon tud a védett területről, ezt követte 14,2% akik beismerték, hogy csak a létéről hallottak. 11% állítása szerint a területet igyekeznek rendbe hozni és karban tartani, végül 8,4%-a a lakosságnak volt tisztában a vadászati és gazdálkodási szabályozásokkal.

Az EKE légifelvétele a Túrmenti Természetvédelmi Területről

Védett Növények és Állatok

A 600 személyből mindössze 37% tudott megnevezni védett állatokat melyek a Túr mentén élnek. Az itt előforduló védett növényekkel kapcsolatban a válaszok a 83% nemleges volt.

A Védett Terület előnyei:

Az a 206 személy aki szerint a védett terület előnyöket jelent a környező településeknek, 22,3% ezeket az előnyöket a turistában látja, akik a védett terület miatt érkeznének ide. 11,2% előnynek tekinti a növények, az állatok és a természet megőrzését. Ezt követi az a 10,2% aki szerint a Védett Terület fontos eleme a civilizáltság, a rend és tisztaság magasabb szintjeinek.

Ajánlatok feljavításra:

A lakosok arra is meg voltak kérve, hogy tegyenek javaslatokat a Túr Menti Védett Területek változtatására esetleges feljavítására. Míg a legtöbben nem igazán tudták mit is lehetne tenni (29,3%), 17,1% a tisztaság megőrzését ajánlotta mint lehetséges feljavítási eszköz, ezt követve az a 10,5% aki a terület karbantartása mellett áll valamint 5,3% a terület ellenőrzöttségét fokozná a falopások miatt.

Védett Terület fenntartása:

A Túr Menti Védett Területek fenntartásával kapcsolatban 64,2%-a a megkérdezetteknek szeretné ha továbbra is maradna a védett terület, míg csupán 10,3% a válaszadóknak nem érdekelt az adott helyzet fenntartásában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: