2009-06-22 11:41:33• hírek • MTI

Szociáldemokrata támadás

Mircea Geoana a tanácskozáson
Mircea Geoana a tanácskozáson

A román szociáldemokrata vezetők ismét heves támadást intéztek Traian Băsescu államfő és az őt támogató demokrata-liberálisok ellen, tovább élezve a román kormánykoalíción belüli ellentéteket.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos vezető testülete a hétvégén Turnu Magurelén zárt ajtók mögött rendezett tanácskozást. A résztvevők nem a nyilvánosságnak szánták a vitában elhangzottakat, de azok - mivel hangszalagon rögzítették - mégis kiszivárogtak.

Az erdélyi Krónika Mircea Geoana "őszödi beszédének" minősítette hétfői számában a pártvezérnek az ülésen elhangzott felszólalását. Geoana egyebek között kijelentette: Băsescu destabilizálja a koalíciót, akadályozza, hogy új irányt szabhassanak az ország számára, fokozza a válság hatásait. Geoana emiatt szükségesnek nevezte az államfő eltávolítását. Megengedhetetlennek tartotta, hogy, mint mondta, Băsescu beavatkozik a kormány tevékenységébe, megsértve ezzel a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Leszögezte: a PSD csakis saját koalíciós partnerével, a Demokrata Liberális Párttal (PD-L) áll kapcsolatban, az államfővel szemben semmilyen kötelezettsége nincs. 

Liviu Dragnea pártalelnök élesen támadta a demokrata minisztereket, főleg Radu Berceanu közlekedési és Vasile Blaga középítkezési tárcavezetőt, elégedetlenségének adva hangot, amiért a PSD-s tárcák költségvetését csökkentették. Dragnea nem látja hosszú életűnek a koalíciót, ugyanakkor cáfolta, hogy a szociáldemokraták már szeptemberben ki akarnának lépni a kormányból. Úgy vélte, meg kell találni a módját annak, hogy együtt tudjanak működni a koalícióban, amely "nem szerelemből jött létre".

A PSD vezetése úgy határozott: szeptemberben döntenek a hogyan továbbról. Addig elemzik a kormány tevékenységét, és azt, hogy sikerült-e növelnie támogatottságát. Ha arra a következtetésre jutnak, hogy nem, előfordulhat, hogy felbontják a koalíciós megállapodást a PD-L-lel.

Băsescu és a PD-L látszólag két külön támadási célpont a PSD számára, valójában összefügg a kettő. A PD-L-t a román közvéleményben Băsescu "politikai hátországaként" tartják számon, sőt, több elemző fogalmaz úgy, hogy a hivatalosan Emil Boc miniszterelnök által vezetett pártot a valóságban az államfő irányítja. A szociáldemokraták és a demokrata-liberálisok állítólag kifejezetten Băsescu akaratából alkottak tavaly decemberben "nagykoalíciót", amely csaknem hetven százalékos parlamenti többséggel rendelkezik.

A két párt mind a tavalyi parlamenti, mind pedig a mostani európai parlamenti választásokon szinte azonos (körülbelül 30-30 százalékos) eredményt ért el, egyforma erőt képviselnek. Mégis mindkettő szeretne a másik fölé kerekedni, ráadásul Mircea Geoana PSD-elnök maga is indulni kíván az őszi államfő-választásokon Băsescu ellenében. Ennek is tulajdonítható, hogy Geoana a hétvégi tanácskozáson állítólag "túlságosan veszélyesnek" nevezte a nemzet jövője szempontjából, ha Basescu további öt évre elnyerné az államelnöki posztot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: