2010-09-29 10:14:20• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Nem érdekeltek a koalíció felbomlásában

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem a kormánykoalíció felbomlásában, hanem a kormányzati munka hatékonyságának növelésében, a koalíció stabilitásának erősítésében érdekelt - mondta bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla.

A szövetség elnöke - egyben Románia miniszterelnök-helyettese -  egy kérdésre válaszolva leszögezte: "Amennyiben az RMDSZ egyszer majd úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi koalíció nem működőképes, akkor azt egyértelműen és világosan ki fogjuk mondani, és nem úgy fogjuk kinyilvánítani nemtetszésünket, hogy támogatunk egy másik politikai szervezet által benyújtott bizalmatlansági indítványt. Természetesen, semmilyen ellenzéki indítványt nem fogunk támogatni".

A politikus arra utalt, hogy az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a következő hetekben bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a kormány ellen. A politikai kommentátorok emlékeztetnek a nyáron megtartott bizalmi szavazásra, amikor mindössze nyolc vokson múlt a kormány sorsa. Sokan ugyanis az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) alkotta koalíciót támogató parlamenti többség soraiból a kormány ellen szavaztak. Ezért találgatja most a sajtó, hogy egy következő hasonló próbatételt képes lesz-e túlélni ez a koalíció.

Markó Béla mindenesetre minden eddigi megnyilatkozása során arra az álláspontra helyezkedett, hogy az RMDSZ-nek nem kell kilépnie a kormányból. Szerinte az ellenzéki szerep vállalása helyett inkább a jelenlegi kormányzás hatékonyságát kellene elősegíteni, különös tekintettel arra, hogy a koalíciós partnert, a PD-L-t most belső konfliktusok gyengítik, és ez a koalíció parlamenti erejét is csökkenti.

A sajtóértekezleten Markó felvázolta az RDMSZ álláspontját a szociális helyzet javításáról. Mint mondta, a szövetség arra törekszik, hogy a készülő bérezési törvény a kis fizetések esetében nagyobb növekedést tegyen lehetővé, mint a nagyobb kereseteknél. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben védeni kell a kis keresetből élőket, és kiemelten kell figyelni a lakosság szociális helyzetére - jelentette ki.

Úgy vélte: a kormánykoalíciónak szakítania kell az elmúlt időszakban tanúsított habozó politikájával, és neki kell látnia egy gazdaságélénkítő intézkedéscsomag gyakorlati megvalósításához. Bár az ország gazdasági kilátásai némileg javultak, a helyzet továbbra is nehéz, azt egy céljaiban, cselekedeteiben határozott és következetes kormánykoalíció tudja csak megfelelően kezelni.

A jelenleg kidolgozás alatt álló bérezési törvény kapcsán úgy vélte, hogy január elsejétől a közalkalmazottak béreinek növekedniük kell, de szerinte ezt differenciáltan kell végrehajtani. Úgy értékelte: noha a fizetésalap nem gyarapodott, a létszámleépítés nyomán mégis lehetőség nyílik a rendszerben dolgozók fizetésének növelésére. A jogszabálytervezetet a következő napokban véglegesíti a kormány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: