2009-06-28 19:37:26• hírek • Ferenczi Noémi

Móricz-megemlékezés Tiszacsécsén

A szombaton Szatmárnémetiben tartott Móricz-megemlékezést követően, vasárnap Tiszacsécsén folytatódott az a kétnapos rendezvénysorozat, mely keretében a prózaíró születésének 130-dik évfordulójáról emlékeztek meg.

A Móricz szülőfalujában tartott megemlékezés Bölcskei Gusztáv debreceni református püspök, a Református Zsinat lelkészi elnöke igehirdetésével kezdődött Tiszacsécsén. Ezt követően Móricz Zsigmond szobra előtti főhajtás következett. Üdvözlő beszédet mondott Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke és Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

„Százharminc évvel Móricz születése után, egy olyan korban, amelynek legégetőbb problémái szorosan kapcsolódnak az 1930-as állapotokhoz a Móricz-korabeli vezetőréteg által elkövetett hibákat újra elkövetni megbocsáthatatlan bűn lenne. Felismerni a problémákat és kezelni azokat - ez kell legyen a feladata minden felelősségteljes 21. századi magyar politikusnak. (...) Tegyünk magunkévá Móricz üzenetét. Éljünk lehetőségeinkkel, és közös erővel, határokon átívelő együttműködéssel, egymást segítve, céltudatos politizálással vállaljuk a feladatot"- mondta el beszédében az elnök, majd Jánosi Zoltán és János István nyíregyházi irodalomtörténészek ünnepi beszédeit követően  András Gyula, a szatmárnémeti Harag György Társulat, valamint Olt Tamás és Szalma Noémi, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészei idézték az író emlékét.

Az ünnepi megemlékezésen jelen volt Móricz Zsigmond fogadott fia, aki emléklapokat adományozott az ünnepségen részt vett szónokoknak.


Az elnök a céltudatos politizálás fontosságát hangsúlyozta
Az elnök a céltudatos politizálás fontosságát hangsúlyozta


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: