2013-10-30 16:44:56• hírek • Szatmár.ro

Megkoszorúzták Bethlen Gábor szobrát

Szerdán a Szent István kör szervezett megemlékezést, amelyen megkoszorúzták a 400 éve trónra lépett Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát, majd történelmi előadásokkal emlékeztek az uralkodóra, akinek idején virágkorát élte Erdély.

Nagy fejedelmünk uralkodása Erdély és Partium aranykorát jelentette a török és osztrákok közé szorult, sokszorosan megtépázott magyarság számára. Szatmár vidéke több szálon is kötődött Bethlen Gáborhoz és egy időre közvetlen uralma alá is került, így közvetlenül megtapasztalhatta a fejedelem gondoskodását, aki jelentősen támogatta a város fejlődését, iskoláit és művelődési életét.

A Szamosnegyedi Református Egyházközség, a szatmárnémeti Szent István Kör és a Bethlen Gábor Egyesület a fejedelem trónralépésének 400. évfordulója alkalmából szervezett koszorúzással egybekötött megemlékezést szerdán.

Az ünnepség a fejedelem szatmári szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét. Ekkor a szamosnegyedi Református Templom kertjében Bogya Kis Ferenc református lelkipásztor üdvözölte az egybegyűlteket és szólította közös imára őket. Póti Eduárd, a Református Gimnázium történelemtanára a koszorúzás szokását elevenítette fel, majd az erdélyi fejedelemről szólt. Ezt követte a szobor megkoszorúzása.

A folytatásban a Református Gimnázium dísztermében történelmi előadásokra került sor. Póti Eduárd Bethlen Gábor életéről beszélt, majd dr. Molnár János Bethlen fejedelemmé választásának körülményeit taglalta. A megemlékezések zárásaként Kónya László a fejedelem szatmári kapcsolatairól, valamint egyház- és iskolapolitikájáról beszélt az egybegyűlteknek.

Megkoszorúzták az erdélyi fejedelem szobrát

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: