2013-11-29 17:49:08• hírek • Kocsis Zoltán

Szobrot állítottak Ioan Barbul belgyógyásznak

Péntek délután a Szatmár Megyei Kórház előtti kis parkban leleplezték dr. Ioan Barbul mellszobrát. A műemléket Gheorghe Cosma javaslatára a megyei tanács készítette, az alkotás pedig a szatmári orvostudomány kiemelkedő alakjának, dr. Ioan Barbulnak állít örök emléket.

Ioan Barbul 1923 január 8-án született Szatmár megyében, a Szatmárnémetitől 40 kilométerre fekvő Remetemezőn. A tanulmányait a megyeközpontban, a Mihai Eminescu Kollégiumban végezte, majd Kolozsváron az orvosi egyetemen diplomázott. 1949-ben Felsővisón kezdett el dolgozni, majd a következő évben Szatmárnémetibe, a Dr. Lükő Béla nevét viselő, napjainkban a helyiek által a régi kórházként ismert intézményhez került.

Talán ekkor még ő maga sem sejtette, de élete legjelentősebb szakasza kezdődött el, hisz negyven évig tevékenykedett belgyógyászként a szatmári megyeszékhelyen. Tudását, hozzáértését a kor vezetői sem hagyhatták méltatás nélkül. 1973-ban a belgyógyászat osztályvezetője lett, egy évvel később pedig visszautasította a lehetőséget, hogy a kórház szakmai igazgatója legyen! Ő csak gyógyítani akart! Ezt is tette 1990-ig, nyugdíjba vonulásáig.

Ioan Barbul korszakos, innovatív és óriási szaktudással rendelkező orvos volt. Életét a gyógyításnak szentelte, emellett tanított és szakkönyveket írt. Hetvenhét évesen, 2000-ben hunyt el.

Görög katolikus és ortodox szertartás után Adrian Stef megyei tanácselnök és az ötletgazda Gheorghe Cosma avatták fel a szobrot, majd Marcela Papici alpolgármester méltatta Barbul szakmai és emberi nagyságát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: