2012-11-18 12:14:32• hírek • MTI

Szobrot állítottak Arad egykori magyar polgármesterének

Leleplezték szombaton Aradon Salacz Gyula egykori polgármester mellszobrát - közölte a Nyugati Jelen című regionális lap internetes kiadása.

Salacz Gyula huszonhat éven át (1875-1901) vezette a Maros parti várost. Kocsis Rudolf szobrászművész alkotását Gheorghe Falca, a város polgármestere és Bognár Levente alpolgármester leplezte le rövid ünnepség keretében.

"Nekünk nem is kell már építeni, mások építettek előttünk, és köszönetet mondunk érte - méltatta az egykori polgármestert és elődjeit Falca, akit júniusban harmadszor választottak meg a város élére. - Nekünk csak meg kell őriznünk mindezt. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ők sokkal nehezebb körülmények között építkeztek, hisz nem voltak olyan anyagok, technológiák, felszerelések, mint ma - de volt lelkük."

Salacz Gyula 1832-ben született Gyulán. Az 1848-as szabadságharcban nemzetőrnek állt, és már 17 évesen hadnagyi rangot kapott. Ügyvédként került Aradra, majd tiszti főügyész lett. 1875-ben választották polgármesterré. Több mint negyed évszázados városvezetői ténykedése idején több iskola épült, kiépítették a Maros gátrendszerét, feltöltötték a várost felszabdaló folyóágakat, bevezették a vezetékes ivóvizet és a csatornázást. Az aradi vértanúk tiszteletére obeliszkkel jelölték meg a vesztőhelyet, és felállították Zala György Szabadság-szobrát.

Salacz Gyula mellszobra az első olyan emlékmű Aradon, amelyet egy polgármester tiszteletére emeltek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség önkormányzati képviselői által kezdeményezett szoborállítást a város önkormányzata júniusban egyhangúlag megszavazta. A 2011-es népszámlálás szerint a 150 ezres Arad lakosságának alig több mint tíz százalékát teszik ki a magyarok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: