2008-07-21 10:00:47• hírek • Csenteri Judit

Egy 4.500 éves bárka a Kheopsz-piramisban

Hatalmas meglepetésben volt részük a Kheopsz Nagy Piramisát szombaton meglátogató turistáknak.

Szombaton, a Kheopsz-piramist meglátogató turistáknak alkalmuk nyílt egy pillantást vetni azon földalatti kamerák egyikébe, amelyeken keresztül látható volt, amint az egyiptomi archeológusok egy 4.500 éves bárkára akadnak.


Egy videókamera segítségével a Bárkák Múzeumának látogatói figyelemmel követhették egy olyan 4.500 éves hajó maradványainak freltárását, amelynek az egyiptomi mitológiában az volt a szerepe, hogy a fáraót átszállítsa a túlvilágra.

Kheopsz-piramisában nem ez az első ilyen jellegű felfedezés: hasonló bárkát találtak és vettek ki nagy óvatossággal 1954-ben is az archeológusok. Valószínű, hogy ezeket a bárkákat Kheopsz fáraó lélektelen testének a Nílus folyamon való átszállítására használták. A bárkák aztán a piramis alapjánál lettek elásva.

A jelenlegi felfedezés olyan szempontból viszont premiernek számít, hogy ez az első olyan alkalom, amikor a régészek videókamerát használnak annak felismerésére, hogy milyen körülmények között maradt fent és hogyan lehet restaurálni egy ilyen nagy értékű tárgyat.

Cs. J.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: