2014-06-11 17:50:49• hírek • Kocsis Zoltán

Szoboravatás – de hogyan?

A felszabadított jobbágy családból származó Avram Iancu, a román történelemírás szerint „az erdélyi hős”, a magyar történészek szerint viszont 1848-49-ben közvetlenül vagy közvetetten több ezer magyar és szász lemészárlásáért felelős.

A megyei és a városi önkormányzat szinte valamennyi vezetője és elöljárója büszkén rántotta le a hétvégén a leplet Avram Iancu mellszobráról Szatmárnémetiben. Az „erdélyi hősnek" emléket állító alkotás méltó helyre került: alig néhány száz méterre a Közigazgatási Palotától, a Szamos bevásárlóközpont közvetlen közelében. Hogy a szatmáriak kellőképpen és megfelelő nyugalomban megszemlélhessék az alkotást, még két padot is kihelyeztek.

Alig néhány nap telt el és a műalkotás nevetség tárgyává vált. Pontosabban nem a szoborral van baj, hanem közvetlen környezetével! A „szakemberek" ugyanis gyeptéglával vették körül a szobrot. Csakhogy a téglákat mindenféle előkészítés nélkül közvetlenül az addigi gyepre helyezték. Lehet, hogy az átadás pillanatában üde zöld volt a fű, de alig három nap alatt szénává, a tégla pedig kőkeménnyé aszalódott!

Az összképet tovább rontja, hogy a téglák a hő hatására felkunkorodtak: mint egy agyonhasznált szőnyeg alól, úgy kandikál ki egyik tégla alól egy cigarettásdoboz.

Az Avram Iancu szobor már a szatmáriak figyelmét is felkeltette, a legnépszerűbb közösségi oldalon is élcelődő hozzászólásokat váltott ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: