2019-03-26 08:19:23• hírek • Közlemény

Szlovákiában jártak a kölcseysek II. Rákóczi Ferenc születésnapja alkalmából

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium meghívást kapott a szlovákiai Borsi községben megrendezett koszorúzással egybekötött ünnepségre, melyet II. Rákóczi Ferenc születésnapja alkalmából szerveznek minden évben. - adja hírül a főgimnázium nevében Forizs Enikő tanárnő.

A Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület meghívását elfogadva, március 24-én a Főgimnázium 19 tagú küldöttsége Szlovákiában tölthetett egy napot. 

 

A 2019-es évet a Magyar Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc Emlékévvé nyilvánította az erdélyi fejedelem megválasztásának 315. évfordulója alkalmából. II. Rákóczi Ferenc Borsiban született 343 éve. A településen található vár előtt áll a fejedelem mellszobra. Itt tartják minden évben a Rákóczi-megemlékezést. Az emlékév alkalmából a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Rákóczi Emlékév Testület közös támogatásával idén több határon túli iskola küldöttsége is részt vehetett az ünnepségen. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumot Pataki Enikő intézményvezető, négy pedagógus és 14 diák képviselte. 

 

Az érkezést követően minden résztvevőt ebéddel vendégeltek meg, majd közösen vonultunk a vár elé, ahol 14 órától kezdetét vette a megemlékezés. A két órás rendezvényt köszöntő beszédek nyitották meg, majd ismertették a vár felújításának tervezetét, illetve a szoboremelés történetét, majd kulturális műsort mutattak be. Ezt követte a fejedelem szobrának megkoszorúzása és a Szózat eléneklése. 

 

Mivel a Borsiban tartott ünnepség délután kezdődött, a vasárnap délelőttöt városnézéssel töltöttük Kassán. A helyi idegenvezetővel néháy óra alatt megnéztük a város legfontosabb műemlékeit, megismertük történetüket. A  város védőszentjéről elnevezett Szent Erzsébet-dómban lehetőségünk nyílt megnézni II. Rákóczi Ferenc szarkofágját, meghallgathattuk, hogyan szállították Kassára 1906-ban a fejedelem hamvait. Megnézhettük a fejedelem rodostói házának másolatát is. Elmentünk az épület előtt, ahol 1833-ban először mutatták be Katona József drámáját, a Bánk bánt. Élményteli és tartalmas kirándulásban lehetett részünk egy olyan városban, mely egykor Erdélyhez tartozott. Az időjárás is nekünk kedvezett, gyönyörű napsütésben sétálhattunk végig Kassa hangulatos utcáin és terein.

 

A kölcseys  résztvevők, a 14 diák mindegyike valamilyen tanulmányi versenyen (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika) jeleskedett, így a szlovákiai út jutalomkirándulás volt számukra. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: