2010-06-15 16:04:27• hírek • Kocsis Zoltán

Szlovákia megbűnhődött

Egy hosszabbításban szerzett góllal történelmi pontosztozkodás Szlovákia és Új-Zéland között.

Történelmi mérkőzéssel zárult a labdarúgó világbajnokság F csoportja: Szlovákia első vb.-meccsét játszotta, ráadásul mind ők, mind Új-Zéland első világbajnoki pontját szerezték meg. Az európaiak számára ez törvényszerű volt ugye, míg az óceániaiak 1982-ben már szerepeltek világbajnokságon, ám akkor mindhárom csoportmeccsüket elveszítették. A meccs további érdekessége, hogy miután Vladimir Weiss nagypapa, majd Vladimir Weiss apuka korábban már pályára lépett vb.-találkozón, Csehszlovákia színeiben, most ez Vadimir Weiss juniornak is megadatott. Édesapja ráadásul kezdőként küldte pályára a Manchester City szélsőjét.

Ha már ott volt, a 6. percben ő jegyezte csapata első kapura lövését, közvetlenül az után, hogy Killen fejjel a másik kaput vette célba. Az első félidő első fele nem sok izgalmat hozott, Új-Zéland rendületlenül ívelgette fel a labdákat, míg a szlovákok gyors beindulásokkal próbálkoztak, nem sok sikerrel. Az első igazán nagy helyzetet Weiss passza után Sestak jegyezte a 28. percben, majd Paston kapus ügyetlenkedése miatt (luftot rúgott) Vittek került közel a gólszerzéshez, de passz helyet éles szögbe vitte a labdát, ahol blokkolták. Vittek távoli lövése sem volt veszélytelen, akárcsak a másik kapu előtt Smeltz oldalhálója, aminek hála kicsit mozgalmasabban ért véget az első játékrész.

A második félidő pedig egyenesen bombasztikusan kezdődött, a 49. percben ugyanis Sestak adott be remekül, a hosszú oldalon érkező Vittek zavartalanul fejelhetett, megszerezve Szlovákia történelmének első világbajnoki gólját. Ekkor a szlovák szurkolók okkal remélhették, hogy kedvenceik megnyugodtak és bedarálják a sok hibával játszó, erőtlen kiviket. Ám nem ez történt, Szlovákia ugyanis elkövette azt a hibát, hogy átadta a területet, mondván, had ívelgessen Új-Zéland, majd lekontrázzuk. A két csapat közötti, szemmel látható tudásbeli különbséget figyelembe véve ez megdöbbentő húzásnak tűnt, ám amikor a 68. percben egy kontra végén négy szlovák vezette három új-zélandira a labdát, majdnem bejött, csakhogy Vitteket az utolsó pillanatban blokkolták.

Ez sem hozta meg a szlovákok támadó kedvét, ami miatt aztán a hajrában megbünhődtek. Már Shane Smeltz 88. percben leadott fejese is figyelmeztető jel volt, az igazi bomba azonban a 93. percben robbant. Smeltz dédelgette a labdát bal oldalon, majd középre tekert, ahol érkezett Winston Reid (fotó), aki a kapuba bólintott. Ez volt az idei vb. első gólja, ami a hosszabbításban született.

Ezzel mindkét csapat megszerezte történelme első világbajnoki pontját, más kérdés, hogy ennek Szlovákia örülhet kevésbé, mert ők háromra számítottak, ami a kezükben is volt. Ám a vezető góljuk után mutatott, csak az eredmény megtartására irányuló játékuk miatt azt kell mondani, megérdemelten veszítettek el két pontot. Új-Zéland kapcsán, ha valamit ki lehet emelni, akkor az pont az a kitartás, amivel az utolsó pillanatig megpróbáltak kiegyenlíteni.

Szlovákia - Új-Zéland 1-1
gólok: Vittek (49.), illetve Reid (93.)
Új-Zéland: Paston - Reid, Vicelich (Christie, 78.), Nelsen, Smith - Bertos, Killen (Woods, 72.), Elliot, Lochhead - Fallon, Smeltz
Szlovákia: Mucha - Zabavnik, Skrtel, Durica, Cech - Strba, Weiss (Kucka, 91.), Hamsik, Jendrisek - Vittek (Stoch, 84.), Sestak (Holosko, 81.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: