2010-06-22 18:12:41• hírek • MTI

Szlovákia ismét szemtelen

Nem volt hajlandó kifizetni a szlovák állam Berényi József eddigi parlamenti képviselő strasbourgi útját, így - bár ő a jelentéstevője két napirenden levő előterjesztésnek is - nélküle tárgyalja a dokumentumokat az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése.

A közgyűlés jogi bizottsága kedden vitatta meg a regionális és kisebbségi nyelvek chartájának tiszteletben tartásáról szóló jelentést, amelynek összeállítója Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) eddigi parlamenti képviselője volt. Ő azonban nem jelent meg az ülésen. Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora közölte a testülettel: az előző nap Berényi arról tájékoztatta őt, hogy a szlovák állam nem volt hajlandó állni a szlovákiai ET-képviselőcsoport strasbourgi útjának költségeit.

Szlovákiában június 12-én tartottak parlamenti választást, és annak eredményeként az MKP kiesett a törvényhozásból, Berényi a továbbiakban nem lesz képviselő. Most olyan helyzet állt elő Szlovákiában, hogy az előző összetételű parlament már nem, az új pedig még nem működik, és mivel az állam nem volt hajlandó kifizetni a nemzeti ET-képviselőcsoport útját, egyetlen szlovákiai képviselő sem jelent meg Strasbourgban az ET parlamenti közgyűlésének hétfőtől péntekig tartó nyári ülésszakán. Az ET szabályai értelmében ha a választások nyomán átalakul a nemzeti képviselőcsoportok személyi összetétele, a régi összetételű csoport tagjai mindaddig jogosultak részt venni a parlamenti közgyűlés munkájában, amíg az új összetételű csoport meg nem alakul. A korábban jelentéstevői feladattal megbízott képviselőnek pedig - ha elkészült jelentése már bizottság elé kerül - nem csupán joga, hanem kötelessége is megjelenni a strasbourgi tanácskozáson. Az ET munkájában való részvétellel kapcsolatos költségek a küldő államot terhelik.

"A szlovák eljárásmód elfogadhatatlan, és az Európa Tanács lenézését tükrözi" - mondta Frunda György telefonon az MTI brüsszeli tudósítójának. Közölte, hogy a bizottsági ülésen többen felháborodásuknak adtak hangot, és kezdeményezésükre az ügyet megtárgyalja a parlamenti közgyűlés irányító testülete is. Kedden délután az ET parlamenti közgyűlésének plenáris ülésén szintén szerepel egy Berényi-jelentés, amely a romák európai helyzetéről szól. Ott is - miként délelőtt a jogi bizottságban - egy másik képviselőnek kell átvennie a távollétre kényszerült jelentéstevő szerepét. A nyelvi chartával kapcsolatos jelentés bizottsági megvitatásakor egyébként Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) felvetette: nem csupán az a baj, hogy egyes országoknak továbbra is fenntartásaik vannak a charta előírásaival kapcsolatban, hanem hogy kifejezetten a kisebbségi nyelvhasználatot visszaszorító jogszabályokat hoznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: