2009-08-25 14:42:23• hírek • Ferenczi Noémi

Nincs szlovák-magyar ellentét?

Sólyom László, magyar köztársasági elnök múlt pénteki révkomáromi látogatása kapcsán a szlovák-magyar ellentétről kérdeztük Dancu Pált, a Szlovák és Cseh Demokrata Szövetség Szatmár megyei szervezetének elnökét.

Sólyom László pénteki révkomáromi látogatását a magyar fél a diplomáciai szabályoknak megfelelően bejelentette a szlovák hatóságoknál. Sólyom László a révkomáromi Szent István Szoborbizottság meghívására vett volna részt a Révkomáromban állított Szent István-szobor avatásán.

A látogatás előtt két órával a szlovák külügy, a budapesti nagykövet útján tájékoztatta a köztársasági elnöki hivatalt, hogy nem tudja a szlovák kormány garantálni Sólyom biztonságát. A történtek után Szlovákia legfőbb közjogi méltóságai Szlovákia elleni tudatos magyar provokációnak minősítették Sólyom László révkomáromi látogatását az 1968-as bevonulás évfordulóján.

Azt is kifogásolták, hogy egyetlen szlovák politikus sem kapott meghívást a szoboravatásra. Sólyom László viszont hangsúlyozta: Szent Istvánt ünnepelheti minden nép, amelynek királya volt és példátlannak nevezte a két EU-s ország közötti incidenst.

A történtek kapcsán Dancu Pált, a Szlovák és Cseh Demokrata Szövetség Szatmár megyei szervezetének elnökét kérdeztük, aki elmondta, nem ismeri a Sólyom-látogatás körülményeit, így a diplomáciai botrányról sem szeretne állást foglalni. Dancu véleménye szerint, nem lehet szlovák nacionalizmusról beszélni, amíg két nép, a magyar és a szlovák a Felvidéken békésen megfér és él egymás mellett. Szerinte, a média nagyította fel a szlovák-magyar incidenst.

„Úgy gondolom, nem kell elhamarkodottan és rossz közegben elhelyezni a történteket. Addig ameddig az emberek békésen együtt élnek nem domináns a két nép közötti ellentét. Szerintem, a média szándékosan felfújta az incidenst"- magyarázta Dancu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: