2010-06-12 11:58:08• hírek • Kokes János/MTI

Szlovák választás

kép: Bumm.sk
kép: Bumm.sk

A választási helységek hét órakor nyíltak meg, és este tízig tartanak nyitva. A mintegy 4,3 millió választópolgár 18 párt és mozgalom között válogathat.

A pártok jelöltlistáin minden szavazónak lehetősége van négy név bejelölésére is, s ezzel megváltoztathatja a jelöltek sorrendjét. A jelölés, amely lényegében preferenciaszavazatot jelent, azonban nem kötelező. A jelöltek között 1852 férfi, és 545 nő van, az átlagéletkor 45 év.

A választások esélyese a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer), amely a felmérések szerint várhatóan 30 százalék körüli eredményre számíthat. A helyi megfigyelők 7-8 párt bejutására számítanak.
A mintegy 300 ezer szlovákiai magyar szavazó voksaiért elsősorban két párt - a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd polgári párt - verseng. Az MKP sorszáma 7, míg a Hídé 18. A felmérések azt jelezték, hogy mindkét párt bejuthat a 150 tagú törvényhozásba, de ez nem biztos.

A választásokon minden szlovák állampolgár szavazhat, aki a választások napján betölti 18. életét. Az a szlovák választópolgár, akinek tartós lakhelye külföldön van, postán már leadhatta szavazatát. Az idén 568 külföldön élő személy élt ezzel a lehetőséggel. A külföldi szlovák nagykövetségeken szavazni nem lehet.

A választó személyi igazolványa felmutatása alapján szavazhat az állandó lakhelye szerinti szavazókörzetben, ha azonban kiváltotta választói igazolványát, Szlovákia bármely választási körzetében leadhatja voksát.
A parlamenti küszöb öt százalék.

Az idei voksolás újdonsága, hogy ezúttal nincs kampánycsend, a választás napján is lehet kampányolni. Mindössze annyi korlátozás van, hogy tilos a kampányolás a választási helységekben, illetve nem szabad már új előrejelzéseket közölni.
A négy évvel ezelőtt (2006) megtartott legutóbbi parlamenti választást a Smer nyerte 29,14 százalékkal (50 képviselő). További sorrend: SDKU 18,36 százalék (31), SNS 11,73 százalék (20), MKP 11,69 százalék (20), HZDS 8,79 százalék (15), KDH 8,31 (14).

A választási részvétel 54,67 százalék volt. Az idén nagyjából hasonló szintű részvétellel számolnak az elemzők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: