2009-10-17 18:06:02• hírek • MTI

Szlovák nyelvtörvény

Orbán Viktor szerint a szlovákiai nyelvtörvény kulturális agresszió az európai értékek ellen.

"A Szlovákiában megalkotott nyelvtörvény nem más, mint kulturális agresszió az európai értékek ellen" - jelentette ki a Fidesz elnöke szombaton Rimaszombatban, a Magyar Koalíció Pártja kongresszusán elmondott beszédében. Leszögezte: a magyarországi magyarok és a szlovákiai magyarok kapcsolatát érintő kérdésekben kívánja kifejteni álláspontját. Hozzátette: az Európai Néppárt alelnökeként is beszél, hiszen a Fidesz és az MKP is az Európai Néppárt tagja.
A politikus úgy vélte: egy rossz törvényt jól végrehajtani nem lehet, hanem vissza kell azt vonni, s újat kell alkotni helyette. Orbán szerint a kisebbségi közösségeket megilleti az anyanyelvhasználat joga.
A szlovákoknak azt üzente a Fidesz elnöke: érdemes csínján bánni azzal a helyzettel, hogy megnyirbálták a szlovákiai magyar közösség jogait. A történelem azt mutatja, hogyha egy országban megnyirbálják egy közösség jogait, akkor könnyen egy másik közösség is erre a sorsra jut.
"Számomra a szlovákiai nyelvtörvény kérdése a szabadság kérdése" - húzta alá Orbán Viktor.
A Fidesz elnöke jelezte: ha pártja a jövő évben bizalmat kap a választóktól, hozzáfog a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének a megtervezéséhez és új alapokra helyezi a magyar-szlovák viszonyt.
"Amennyiben megkapjuk a magyar választók bizalmát, visszaállítjuk Magyarország és a magyar kormány tekintélyét, s hozzáfogunk a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének megtervezéséhez, amelynek elveit a szabadság, a kölcsönös tisztelet és az európai értékek fogják alkotni" - hangsúlyozta a politikus. Úgy vélte: a magyar kisebbségek mai problémáinak egyik alapvető oka Magyarország tekintélyének csökkenése.
Nagyon fontosnak minősítette a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF), és szólt a gazdasági együttműködés fontosságáról is.
Felszólította a szlovákiai magyarokat, hogy nemcsak a jó, hanem a nehéz időkben is vállalják magyarságukat. "Magyarország önökkel van, Magyarország a Felvidékkel van" - hangsúlyozta Orbán, akinek beszédét többször hosszú taps szakította meg.
Beszéde elején Orbán kifejtette: Európában kezd kimenni a divatból a nemzeti kisebbség kifejezés, a helyette egyre inkább a nemzeti közösség megfogalmazás használatos. A nemzeti közösségeket pedig számuktól függetlenül megilleti az államalkotói státus. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az Európai Unión belül nem létezhet kettős mérce. Amit lehet a katalánoknak és más nyugati államokban élő nemzeti közösségeknek, az a Kárpát-medencében élő magyarokat is megilleti.
Csáky Pál úgy vélekedett, hogy Szlovákiában szükség van a kulturális és oktatásügyi kisebbségi autonómiára. "Figyelmünket szeretnénk erre a problémára összpontosítani. Mandátuma elején ezt jelezte a Fico kormány is" - jelentette ki a tisztségében megerősített pártelnök sajtóértekezleten. Megjegyezte: az MKP szükségesnek tartaná egy kisebbségi intézet felállítását is.
Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke nagyon fontosnak nevezte, hogy Orbán hangsúlyosan szólt a magyar-magyar együttműködésről, a KMKF-ről. "Az együttes tervezés, és az együttes politizálás teremtheti meg ugyanis egyedüli módon a magyar érdekérvényesítést, illetve az érdekérvényesítés demokratikus formáját" - nyilatkozta az MTI tudósítójának Duray. Megjegyezte: köztudott, hogy vannak szélsőséges nézetek is a magyar politizálásról, de egy összehangolt jövőtervezéssel ezeket eleve ki lehet zárni.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: