2006-10-15 21:29:14• hírek • Szatmar.ro

Szívszorító utazás

 Miként hat az űrutazás az űrsiklóval repülő asztronauták szívére?

A Royal Philips Electronics bejelentette, hogy a NASA a Philips iE33 echocardiográfiás képalkotó készüléket és a QLAB Számszerűsítő szoftvert használja, hogy megbecsülje az űrrepülés asztronauták szívére kifejtett hatását. A közeljövőben ezt fogják használni a Nemzetközi Űrállomáson és a hasonló, földön található helyeken. A NASA kutatók figyelmét az űrutazás okozta szívtömegvesztés keltette fel.

Általános nézet, hogy egy-egy elhúzódó űrutazás során az asztranauták szívtömege csökken. A kétdimenziós echográfiás mérések 5%-os csökkenést mutatnak, ami általában 3 napon belül helyreáll miután visszatértek a Földre. A kutatók vizsgálják a változás okát. A lehetségek magyarázatok között található az, hogy a szívsorvadást a súlytalanság vagy a dehidratáló hatású űrutazás okozza, ám esetleg a geometrikus feltételezéseket használó kétdimenziós készülék tévedhetett.

Az új technológia egy percen belül 3D-s adatokat szolgáltat a dobogó szívről, ily módon lehetővé téve az orvosoknak azt, hogy úgy vizsgálják meg a szívet, mintha csak a kezükben tartanák. Ugyancsak pontos méréseket végezhetnek a szív tömegéről, a véráramlásról, a terhelés mértékéről és a szívfal mozgásáról a repülés előtt és után is.

„Nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre az asztronauták echocardiográfiás vizsgálatára" - nyilatkozta David S. Martin a Wyle Laboratórium Rt. ultrahang részlegének vezetője (NASA Szív- és érrendszeri Laboratórium, Johnson Űrközpont, Houston, Texas). - „A 3D-s készülékkel gyorsan megkaphatjuk az összes olyan képadatot, amire a szív anatómiájának és működésének vizsgálatához van szükségünk, így hamar útjukra engedhetjük az űrhajósokat. Miután megkapjuk a képeket egy off-line elemző szoftvert használunk a többi olyan mérésehez, amely segít nekünk abban, hogy kiértékeljük az űrutazás után várható változásokat."

A NASA Szív és Érrendszeri Laboratórium folyamatban lévő kutatásaihoz is alkalmazni fogják ezt a szív képalkotó és mérő technológiát. Ez a készülék továbbá alkalmas a módosított Philips HDI 5000 ultrahangos képalkotó redszer munkáját is kiegészíteni, amit 2001 óta használnak a Nemzetközi Űrállomás Emberi Kutatás osztályán.

„Ezek az új ultrahangos technológiák segítséget nyújtanak abban, hogy hatékony kutatásokat végezzünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan hat a mikrogravitáció az űrhajósokra." - mondta David S. Martin.

(Forrás: Philips) 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: