2020-03-07 15:38:33• hírek • Bajnai Botond

Szívből szavaltak a diákok a Hazafias Versek Versmondó Versenyén – Fotógaléria!

Idén kilencedik alkalmához érkezett a Hazafias Versek Versmondó Versenye, melyre ezúttal 15 diák nevezett, hogy a zsűri, közülük válassza ki, kik lesznek azok, akik szavalnak majd a Szatmárnémeti RMDSZ március 15-ei nagyszabású emlékműsorán.

Minden évben felemelő érzés ott lenni a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés és a LiterArt Egyesület közös rendezvényén, a Hazafias Versek Versmondó Versenyén. A szavalók évről évre bizonyságot tesznek arról, hogy már ilyen ifjú korban is értik, átérzik azokat a hazafias gondolatokat, melyeket költőink hazaszeretettől csordult szívvel vetettek papírra, megalkotva nemzetünk azon költeményeit, melyeket nemzeti ünnepeink alkalmával büszkén szavalunk.

Az idei évben a Red Hat Yard kávézóban gyűltek össze a szavalók, és az őket pontozó zsűri, előbbiek az V–VIII. osztályosok közül 6-an, míg a IX–XII. osztályosok közül kilencen, míg utóbbiak hárman: Gál Gyöngyi magyar tanár, a LiterArt Egyesület Elnöke, Szabó Kinga Mária újságíró, és Német Szabolcs közgazdász, a MIÉRT vezetőtanácsának tagja, városi tanácsos-jelölt.

A szavaló diákokat, az őket elkísérő pedagógusokat, a zsűri tagjait, illetve az érdeklődő közönséget Kohán Máté, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés munkatársa köszöntötte, majd felkérte Gál Gyöngyit, a zsűri elnökét, szóljon az egybegyűltekhez.

A LiterArt Egyesület elnöke örömét fejezte ki, hogy ilyen sokat összegyűltek, és sikerült megtölteni a helyszínt, majd kiemelte a közelgő március 15-e jelentőségét, mondván ez az a nap, amikor minden magyar szíve együtt dobban, ilyenkor érezzük azt, hogy jó magyarnak lenni.

A köszöntő szavak követően a VIII. osztályos Lévai Zoltán szavalatával megkezdődött a verseny.

Előbb az általános iskolások, majd a középiskolások szavaltak: nagyjából egy órán át sorakoztak föl egymás után a hazafias szenvedélytől izzó költemények, a zsűrinek nem volt könnyű dolga a legjobbak kiválasztásában.

Végül az alábbi eredmények születtek:

Az V–VIII. osztályos kategóriában

I. díj:
Németi Nóra Eszter (Bălcescu-Petőfi Általános iskola, felkészítette: Hudák Mária)

II. díj: Lévai Zoltán (Rákóczi Ferenc Általános Iskola, VIII. o, felkészítette: Tivadar Melinda)

III. díj: Miklovics Mária (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, VI.o, felkészítette: Fórizs Enikő)
 

A IX–XII. osztályos kategóriában

I. díj: Tamás Dóra (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, X.o, felkészítette: Fisár Erika).

II. díj: Puskás Panna (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, X.o, felkészítette: Bagosi Ilona)

III. díj: Fehér Anna (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, X.o, felkészítette: Szász Anikó)

A LiterArt Egyesület különdíját Miklovics Mária (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, VI.o, felkészítette: Fórizs Enikő) és Lévai Zoltán (Rákóczi Ferenc Általános Iskola, VIII. o, felkészítette: Tivadar Melinda) kapták.

A Szatmári Friss Újság különdíját Simon Bettina (Óvári Általános Iskola, felkészítette: Vas Etidh) és Szilágyi Anna (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, IX.o, felkészítette: Fórizs Enikő) kapták.

A Szamos kulturális folyóirat különdíját Kalik Karola (Szatmárnémeti Református Gimnázium, XI.o, felkészítette: Lovász Erzsébet) kapta meg.

Mindezek fényében, a szervezők döntése alapján Németi Nóra és Lévai Zoltán szavalhatnak a Szatmárnémeti RMDSZ március 15-ei nagyszabású emlékműsorának keretében a Petőfi Szobornál, míg Tamás Dóra délután, az Északi Színházban állhat szavalatával a közönség elé.

A díjátadót követően Gál Gyöngyi, a zsűri elnöke a Szatmár.ro-nak elmondta, meglátása szerint nagyon méltóságteljesen zajlott a verseny, szépen felkészülten szavaltak a diákok, és mindannyian megadták a tiszteletet a versenynek. „A versválasztást illetően még mindig a klasszikus költők versei közül választanak a szavalók, de vannak olyan merész diákok is, akik egy-egy kortárs költő versét is elmerik szavalni” – mutatott rá Gál Gyöngyi.

A zsűri másik tagja, Német Szabolcs, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöki tanácsának tagja, illetve a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés (MIK) vezetőtanács tagja, elmondta, fontosnak tartja, hogy a fiatalság is megemlékezzen a múltról, hiszen múlt nélkül nem lehet egy jobb jövő építeni. Ez az esemény pedig kitűnő lehetőség arra, hogy megmutassuk fiataljainknak, mi is a munka, a kitartás és megemlékezzünk tisztelettel azokról, akik annak idején oly sokat áldoztak, hogy mi szabadon élhessünk. Majd kiemelte Molnár Gyöngyi és Muresán Tímea fáradhatatlan munkáját, akik minden évben sokat tesznek azért, hogy ez a szavalóverseny ilyen jól sikerüljön. 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: