2008-07-01 09:29:22• hírek • Csenteri Judit

Ötezer gyerek hal meg évente szívbetegségben

Románia a legtöbb szívbeteg gyerekkel rendelkező országok közé tartozik.

Ötezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik szívbetegségben vesztik életüket évente Romániában, mert a betegség nincs idejében felismerve és kezelve.

Romániában a szívbetegséghez szükséges beavatkozásokat mindössze három városban végzik el: Marosvásárhelyen, Bukarestben és Temesváron. A szívbeteg gyerekek száma azt mutatja, hogy Románia rendelkezik a legtöbb ilyen beteg gyerekkel Európaszerte. Mivel pedig a betegség nincs idejében felismerve és kezelve, 5.000 gyerek hal meg szívbetegségben évente az országban.

Marosvásárhelyen mindössze 270 gyereket tudnak évente megoperálni, Romániában viszont egy év alatt csaknem 1.000 gyerek születik a szívnek valamilyen rendellenességével. A műtétekre pedig 2-3 hónappal is előre be vannak jegyezve a gyerekek.

A beteg kicsinyek számára reményt jelenthet a nemrég kifejlesztett bukaresti „telemedicina" rendszer. A rendszer lehetővé teszi, hogy az orvosok bizonyos esetekben véleményekhez és tanácsokhoz jussanak más országok szakértői révén. Ezáltal sok súlyos eset megoldhatóvá válhat.

Romániában csaknem 20.000 gyereknek lenne szüksége szívműtétre, ebből 1.500 gyerek helyzete súlyos és sürgősségi beavatkozást igényel.

Cs. J.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: