2011-03-30 10:43:44• hírek • Szatmár.ro

Szívbetegség és szexuális élet

Azzal szinte minden egészséges szexuális kapcsolattal rendelkező ember egyetért, hogy a szex az egyik legkellemesebb „szabadidős tevékenység".

Az életkor előrehaladtával tökéletesíteni lehet, ám bizonyos rizikófaktorok óhatatlanul megnehezítik az nemi együttlétet. Számtalan cikk látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a szex milyen jótékony hatással van a szervezetre. Ám nem szabad megfeledkeznünk a beteg emberek szexuális életéről sem. Hiszen a betegség nem kizáró oka annak, hogy az illetőnek többé-kevésbé kiegyensúlyozott nemi élete legyen. Nézzük mi a helyzet a szívbetegek szexuális életével. Tény az, hogy a szexuális együttlét bizonyos megterhelést jelent a szívnek, az érrendszert is befolyásolja leginkább abból a szempontból, hogy a vérnyomás és a pulzusszám is változásokon esik át. Ezek a folyamatok a szervezet szükségszerű reakciói, melyek meglehetősen rövid ideig tartanak. Az aktus követően a vérkeringés ismét visszaáll természetes állapotába.

Szexológusok megállapítása szerint egy átlagos szexuális együttléthez elegendő energiaszükséglet 70-80 watt körül ingadozik. Ez azért lényeges, mert ebből adódóan a szívbetegek is nyugodt szívvel létesíthetnek szexuális kapcsolatot anélkül, hogy aggodalmaik lennének. Ez az energiaszükséglet nem megterhelőbb mint egy intenzívebb séta vagy a lépcsőmászás. Ebből a megállapításból kiindulva a szakorvosok azon a véleményen vannak, hogy valamilyen szívproblémával küszködő betegnek - aki kezelésen vagy műtéten esett át -, nem kell lemondani a szexről. Nem kell huzamosabb ideig megvonniuk maguktól a szexet, sőt jobb formában tartani a szívet.

Statisztikai adatok tanúsága szerint a szexuális együttlét alatt bekövetkező szívinfarktusnak (halálnak) nincs akkora hányada, mint ahogyan az a köztudatban tévesen él. Bizonyított, hogy szex közbeni szívinfarktus bekövetkeztéért kevésbé okolható magával az aktussal járó megterhelés. Sokkal inkább felelősek az életmódbeli káros tényezők, mint a zsírban gazdag táplálkozás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, dohányzás stb. Mindezeket figyelembe véve a szívbeteget nem kifejezetten a nemi együttléttől kell óvni, hanem az életmódbeli, pszichés megterheléstől.

A szívbetegeknek ajánlott rendszeres szűrővizsgálatokon részt venniük annak érdekében, hogy felmérjék szívük állapotát. Ez különösen 50 év fölött ajánlott, mivel az idősebb személyeknek csak abban az esetben ajánlott extrémebb szexuális mutatványokat bevállalniuk, amennyiben a EKG eredményeik megnyugtatóak számukra. Végül még egy statisztikai érdekesség, mely szerint a „szexuális halál" az esetek túlnyomó részében házasságon kívül, szeretők karjaiban, szállodában következik be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: