2018-10-09 20:35:26• hírek • Nagy Tímea

Szivárványos természetvédelem a Hám János Óvodában

A környezettudatosságra való nevelést nem lehet elég hamar elkezdeni. A természet védelmére és a környezeti értékeink tiszteletére már az ovis gyermekek is rávezethetőek, játékos, mesés módon. 

A Hám János oviban a kupakgyűjtés folytatódik. A nagy sikerű rekordkísérleti akció után sem állították le a környezetvédelmi mozgalmat, hiszen meglehetősen népszerű és több szempontból is hasznos, teljes intézményi szintű tevékenységgé alakult ez át. Lieb Andreával, a Hám János Óvoda vezetőjével beszélgettünk arról, hogy miért is folytatják a környezetvédelmi akciót.

 

Az óvodás és az előkészítő osztályos gyermekek és a szüleik műanyag palackok kupakjait teszik félre, válogatják szét a szivárvány színei szerint és így hozzák el, majd dobják be az óvoda folyosóján elhelyezett színes dobozokba. A dobozokból eztán a kupakok újrahasznosításra kerülnek. A tantestület ötletes és kitartó lelkesedésének köszönhetően a közösségi foglalkoztató terem fala ezekkel a színes műanyag fedőcskékkel telik meg, vidámságot, különleges szivárványos kedvet kölcsönözve a helységnek. A hétszínű borításnak nem csak esztétikai szerepe van, hiszen a fal védelmére is szolgálhat, emellett oktatási célból sem elhanyagolandó.

 

A gyerkőcök a kupakok gyűjtése, válogatása közben a szüleik segítségét veszik igénybe. Ez közös családi elfoglaltságot jelent, mely az együtt töltött időt játékos tanulási lehetőséggel fűszerezi meg. Az anyuka és az apuka, valamint a nagyszülők is bevonhatóak a természetvédelmi jelentőséggel bíró feladatba, így a történet még izgalmasabbá és jelentőségteljesebbé válik a kicsi számára.

 

A természetvédelmi, környezettudatossági alapismeretek mellett a színek megkülönböztetésére is rájön a gyűjtögető palánta. Az óvónénik szivárványa pedig a hab a tortán. Kérdések százai záporoznak a hétszínű vidám falborítás láttán, és a válaszokat, a tudást, mint a szivacs, úgy szívják magukba a kíváncsiskodók.

 

Az ilyen kis korban megtanult és bevésődött infók és magaviseleti minták az embert az egész élete során elkísérik. Ezért is fontos, hogy a jó példát és a lehető legtöbb ismeretet ilyen kis korban, ám játékos és interaktív formában sajátítsa el az apróság. Ennek érdekében az óvoda külön vagy a szülők egyedül nem tudnak eleget megtenni, összefogásra van szükség mind a két részről. Ehhez nyújt megfelelő alapot a kupakgyűjtő akció.

 

Az akció nagyon nagy sikernek örvend. Folyamatos a kupak utánpótlás ezért sok marad felhasználatlanul. Az ovi által fel nem használt kupakok még egy funkciót betöltenek. Nem vész kárba semmi. Az a csodás kezdeményezés indult útjára, miszerint az intézmény egy alapítványi jótékonysági akció keretében, az ide leadott kupakok által, beteg gyermekek támogatásában is részt vesz.

 

Mennyi mindenre felhasználható a jelentéktelennek tűnő műanyag darabka! A Hám János Óvodában féltucat újrahasznosítási módot találtak nekik, úgy mint a tanítás-, tanulás-, díszítés- és védelem-, családi program- vagy akár jótékonysági akció eszközei. A célok külön-külön is megállják a helyüket, de ötvözve ezt a hatot, valódi élménnyé válik a programban való részvétel a kisgyermekek számára.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: