2014-05-19 18:26:44• hírek • Kocsis Zoltán

31 százalék alatt az Apaserv vízvesztesége

Az első helyen végzett az Apaserv négy fős csapata a gyulafehérvári vízveszteség-felkutató versenyen. Az erről beszámoló sajtótájékoztatón Dan Stegerean igazgató elmondta, a vállalat vízvesztesége sokat csökkent az utóbbi időben és bőven a törvényileg megszabott határ alatt van.

A Román Víz Egyesület immár hetedik alkalommal szervezte meg a Vízveszteségek Felderítésének Versenyét, ezúttal Gyulafehérváron. (Érdekesség, hogy az első versenynek Szatmárnémeti adott otthont és jövőre is itt rendezik meg a viadalt.) A megmérettetésen 23 romániai vízszolgáltató négy fős csapata vett részt. A verseny gyakorlati feladatokból és elméleti vizsgából állt, a Matuz Tibor mérnök vezette szatmári csapat pedig az első helyen végzett, megelőzve Déva csapatát.

Stegerean a sajtótájékoztatón elmondta, az Apaserv vízvesztesége 30-31% körüli, ami bőven a törvényileg megszabott 37% alatt van. „Nem is veszteségnek nevezném ezt, hanem olyan víznek, ami nem hoz bevételt. Ide tartozik ugyanis a szivárgás vagy a vezetékek megrongálásakor elfolyó víz mellett például az is, amit kalózcsatlakozással ellopnak vagy amivel mi mossuk időnként a vezetékeket", magyarázta Stegerean. „Ezt a vízmennyiséget viszont nem a fogyasztóknak kell megfizetniük, hisz ők csak annyit fizetnek, amennyit használtak, amennyit a vízóra mutat", tette hozzá.

Stegerean beszámolt arról a bécsi vízkonferenciáról is, amelyen az Apaserv vezetői Románia képviseletében vettek részt. A konferencián a Duna menti országok vízszolgáltatói tanácskoztak. „Szatmár megye nagyon szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy komoly víztartalékai vannak. Könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben nem csak a megyét látjuk el ivóvízzel, hanem külföldre is exportálunk", jelentette ki sejtelmesen az igazgató.

A Stegerean által felvázolt eshetőség nem lenne példa nélküli, hisz 2012 óta a magyarországi Békés és Csongrád megyékben aradi vizet isznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: