2015-03-28 09:31:19• hírek • MTI

Szíriai női kommandósok a felkelők ellen

Rejtőzködő orvlövészek, tankot vezetnek vagy aknavetőt kezelnek: közel nyolcszáz női kommandós harcol a frontvonalon a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők kötelékében a szíriai felkelők ellen - derül ki az AFP francia hírügynökség pénteki beszámolójából.

A szíriai hadsereg legjobb női orvlövészének tartott két fiatal lány Damaszkusznak a felkelők kezén lévő Dzsobár negyedében orosz precíziós lőfegyverrel a kezében egy bádogtetőn hasalva folyamatosan lesi áldozatait. A húszéves Rim őrmester és a 21 éves Szamar főtörzsőrmester a szíriai köztársasági gárda női kommandósainak első brigádjához tartozik.

Ez az elitalakulat felel a polgárháború egyik legveszélyesebb frontvonalának megtartásáért: feladatuk, hogy szembeszálljanak a szíriai főváros keleti részén fekvő Dzsobár, Zamalka és Aín-Tarma kerületekben harcoló felkelőkkel.

A két nőt a parancsnok a brigád legjobb céllövőiként mutatta be az AFP munkatársának. "Ez azért igaz, mert sok türelmünk van, és ez elsődleges fontosságú egy rejtőzködő lövésznél" - mondta  Rim. Hozzátette: "Naponta általában három vagy négy célpontot érek el, és őszintén szólva, amikor elvétem, sírni tudok a dühtől".

Az AFP által kerek arcúnak, enyhén sminkeltnek és gyermeki mosolyúnak leírt kommandós rekordja tizenegy szíriai felkelő lelövése egy nap alatt. "A főnököm egyfajta diplomát nyújtott át ezért, mint az iskolában" - jegyezte meg Rim.

Csapattársának, Szamarnak hét áldozat a rekordja.

A két lány egy olyan stratégiai helyzetű, bár már szétlőtt háznál posztol, amely csupán kétszáz méterre található a frontvonaltól, és elsősorban katonanők állomáshelye.

Ugyancsak ezen a helyszínen harcol Zajnab egy B-10-es típusú aknavetővel. A 21 éves, hosszú hajú és tiszta tekintetű lány rögvest az érettségi után választotta a katonaságot. Barátai és családja támogatásával három hónapnyi kiképzés után csatlakozott a brigádhoz. Arra a kérdésre, hogy miért pont egy ilyen pusztító erejű fegyvert választott, azt válaszolta: "a rejtőzködő lövész egyszerre egy embert öl meg, de ha egy házra rálövök egy B-10-essel, biztos vagyok benne, hogy akik az adott pillanatban ott voltak, mind meghaltak".

A stratégiai helyzetű építményhez kihelyezett férfi katonai vezető, Zijád elégedett a parancsnoksága alá tartozó nők hozzáállásával. "Nincs különbség férfiak és nők között. Néhányan keményszívűek, bátrak és szívósak, mások nem. Ez nem a nemek kérdése" - jegyezte meg.

A női brigádot majdnem két évvel ezelőtt hozták létre, és eddig az ENSZ becslései szerint több mint 210 ezer halálos áldozattal járó polgárháború mindegyik frontján megfordult. Tagjaik szerződése tíz évre szól.

Ali, a különleges egység parancsnoka azt mondta, a brigádot nem amiatt alakították, hogy pótolja a hadsereg veszteségeit. "Ez Bassár el-Aszad szíriai elnök döntése, aki ezzel a szíriai nők szerepét akarja előmozdítani, és megmutatni nekik, hogy bármilyen területen képesek lehetnek sikereket elérni" - mondta.

A négy éve folyó harcokban egy civil szervezet becslései szerint közel 46 ezer katona vesztette életét. A szíriai hadsereg közel 200 ezer férfiből és több ezer tartalékosból áll.

A katonák toborzása többféle módszerrel történik, például hirdetések útján. A Szíria középső részén fekvő Hama városában felnőtt 21 éves Angham egy magazinban látta a hadsereg közleményét. A lány jelentkezett, majd az északnyugat-szíriai Dzsbelé városában található haditengerészeti akadémián lezajlott, öt hónapig tartó kiképzés után Damaszkuszba vezényelték. "Mindhárom fivérem katona, és van egy húgom is, aki majd csatlakozni fog hozzám" - mondta a szovjet gyártmányú DSHK nehézgépfegyver szakértője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: