2010-11-30 16:21:35• hírek • Szatmár.ro

Beoltják a szatmári iskolásokat

November 22. - december 3. között oltják be a Szatmár megyei diákokat. Ezúttal az immunizáció a torokgyík és a gyermekbénulás ellen zajlik - tájékoztott a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság vezetője, Dr. Aracs Szigeti Annamária.

A torokgyík és a tetanusz elleni kombinált oltást a megyei kilencedik osztályos tanulók kapják meg, a gyermekbénulás elleni vakcinával pedig a harmadik osztályos diákokat immunizálják. Diftéria-tetanusz (DT) emlékeztető oltás egyidejűleg két betegség ellen nyújt védelmet.

A diftéria, vagy torokgyík cseppfertőzéssel terjedő, bakteriális betegség. A kórokozó a torokban, rendszerint a mandulákon tapad meg. Itt vaskos lepedéket hoz létre, amely tovább is terjedhet. A baktérium erősen mérgező toxint termel, ami a véráram útján az egész szervezetbe eljut. A toxin az idegrendszert, a szívet és a vesét károsítja. A diftériás halál elsősorban a szív megbetegedése miatt, ritkábban a lepedéknek a gégébe terjedése miatti fulladással következhet be.

A tetanusz (merevgörcs) a tetanusz bacilus által kiváltott igen súlyos, magas halálozású betegség. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut a szervezetbe, és ott toxint termel. A toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. A betegség újszülöttkori formája - amely a köldök fertőzésének a következménye -, különösen magas halálozású, a fejlettebb országokban ma már nem fordul elő. Nagy a halálozás az időskori esetekben is.
A DT oltást enyhe tünetek követhetik. Helyileg mérsékelt duzzanat, pír és érzékenység kialakulására lehet számítani, a panaszok borogatással csökkenthetők. A láz is velejárója az oltásnak, ezt csillapítani kell.


Oltást kapnak a diákok
Oltást kapnak a diákok



A harmadikosok az elkövetkező napokban a gyermekbénulás (poliomielitisz) elleni VPI-vakcinát kapják meg.
A gyermekbénulás olyan betegség, melynek okozója vírus (poliovírus). A poliovírus a piszkos kézről vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. 
 A fertőzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, de ritkán súlyos bénulást okoz. Ha a légzőizmokat is érinti a betegség, tartós gépi lélegeztetésre szorulhat a beteg és a halálozás is gyakori. A végtagok bénulása miatt sokan járógépbe kényszerülnek.

Ezért is nagyon fontos, hogy minden gyerek megkapja a vakcinát. Ez egyébként kötelező, ismétlődő oltás, amelyiket a kicsik már egyéves koruk előtt is megkaptak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: