2012-10-25 09:33:10• hírek • Póti Orsolya

Színvonalas kántor-koncertnek adott otthont a szatmári zsinagóga

Két magyarországi kántor, egy opera énekesnő és egy közismert zongoraművész koncertjére került sor október 24-én a Nagy Zsinagógában. A Zsidó Hitközség és a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ meghívott előadói a zsidó zene harmonikus világába kalauzolták a közönséget.

A szatmárnémeti Nagy Zsinagóga az utóbbi időben egyre több alkalommal ad otthont színvonalas koncerteknek. Nemrégiben Klein Juditot és a David Klezmer Quintet tagjait köszönthették a klezmer zene kedvelői, október 24-én pedig különleges kántor-koncertre került sor Nógrádi Gergely, Zucker Immánuel, Szerdócz Ervin rabbi helyettes, Székelyhídi Hajnal operaénekes és Neumark Zoltán orgona-, illetve zongoraművész előadásában.

Az előadókat a Romániából elszármazott Szerdócz Ervin rabbi helyettes mutatta be és ő ismertette az elhangzott imák üzenetét is. Elsőként egy esőért való ima hangzott el Székelyhídi Hajnal előadásában és Neumark Zoltán orgonakíséretével.

„Neumark otthon van az opera, az operett és musical világában, valamint elkötelezett követője a régi és a modern zsidó zenének. Zongoraművész, orgonaművész, korrepetitor és zeneszerző egyaránt. Nevét már mind az öt kontinensen ismerik" - mondta el Szerdócz.

Az opera énekesnőn kívül különleges imával kápráztatta el a közönséget Nógrádi Gergely, aki káprázatos profizmussal szólaltatja meg a zsidó liturgia, a hagyományos dalok és a klasszikus zene dallamait egyaránt.

Az előadóművészek között jelen volt Zucker Immánuel is, Magyarország egyik legfiatalabb kántora, akinek szép tenor hangja őszinte áhítatot tükröz. Előadásában elsőként az elkülönülésről szóló éneket hallgathatta meg a közönség.

Az énekesek közel két órás koncertje nagy sikernek örvendett, a közönség tapssal jutalmazta a nem mindennapi műsort.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: