2012-07-11 16:54:15• hírek • Kocsis Zoltán

Szinte biztos, hogy júliusban nem nyílik meg a strand!

Gőzerővel dolgoztak a munkások a szatmárnémeti városi strandon szerda délután, ami azt jelenti, hogy a létesítmény nem tudja betartani az ultimátumot és nem nyitja meg kapuit július 15-én. Mi több, állításuk szerint nem is kötelezi őket a tanácsi döntés.

2010 nyara, majd 2010 novembere, aztán 2011 tavasza, 2011 nyara, végül pedig 2011 november elseje. Ezek voltak a szatmárnémeti városi strand megnyitásának határidői azt követően, hogy a Beny Alex cég 2008-ban egy koncessziós szerződés keretein belül 49 évre megszerezte a terület használati jogát. A beruházó akkor tíz millió eurós befektetést ígért, melynek nyomán hét medence, három hotel, éttermek, parkoló, üzletsor, zöldövezetekkel tarkított homokos napozók, gyógyászati központ várja majd a kikapcsolódni, pihenni, úszni vagy gyógyulni vágyókat. Csakhogy a strand jelen pillanatban is inkább hasonlít egy építkezési telephez, mint egy emberek ezreit befogadni képes strandhoz.

A legutóbbi határidő lejártát követően Szatmárnémeti Városi Tanácsának türelme is elfogyott, a november 29-i tanácsülésen pedig egy nagyon radikális döntést hozott: amennyiben a beruházó nem mutat fel banki garanciát arról, hogy rendelkezésére áll a munkálatok befejezéséhez szükséges összeg illetve amennyiben a következő határidőig nem fejezi be a munkát, akkor automatikusan érvényét veszíti a koncessziós szerződés, a strand visszakerül a város tulajdonába minden eddigi beruházással együtt. Magyarán a beruházó minden elköltött pénzét elveszíti. Ami nem kevés, hisz Vasile Tantas június végén a Szatmár.ro-nak elmondta: eddig 28 millió lejt fektetett a strand modernizálásába. A városi határozat által meghatározott határidő pedig 2012 július 15-e.

Csakhogy négy nappal a határidő lejárta előtt nagy a csend a strand körül. Gyanúsan nagy. Hogy vihar előtti-e ez a csend, azt még nem tudni. A helyszínen ugyan gőzerővel dolgoznak az emberek, gépek, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy vasárnapig nem nyit meg a strand. „Nem keverhetjük össze a nyitás és a munkálatok lezárásának fogalmát", magyarázza érdeklődésünkre Gigel Laza, az építkezés vezetője. Elmondása szerint augusztus első hétvégén nyitja majd meg kapuit a nagyközönség előtt a strand.

„Ez vicc! Az értelmezésem szerint a novemberi tanácsi döntés alapján a strandnak július 15-én meg kell nyílnia", jelentette ki határozottan Kereskényi Gábor, a városi tanács RMDSZ-es frakciójának elnöke, aki az előző mandátumban a jogi bizottság elnöke volt. „Meglátásom szerint azonban a strand augusztus elsején sem fog megnyílni. Egy sor engedélyre van ugyanis ehhez szüksége, csak ezt követően kaphatja meg a működési engedélyt a várostól. Csakhogy ez időbe kerül és csak azt követően lehet igényelni, ha a munkálatok teljesen elkészültek", tette hozzá a jogi végzettséggel rendelkező tanácsos.

A nagy kérdés csak az, hogy a város új vezetősége mit lép a helyzetben? Érvényesíti-e a városi tanács novemberi döntését? Van-e működési engedélye a strandnak, tekintve, hogy az ultimátum szerint július 15-én ki kellene nyitnia?

Mindezen kérdéseket szerettük volna feltenni Dorel Coicának is, ám a polgármestert nem tudtuk elérni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: