2009-12-19 21:08:57• hírek • Szatmar.ro

Fölülmúlhatatlan Barcelona

Soha senki nem nyert eddig hat trófeát egy szezon alatt, ez most a Barcának sikerült.

A hatodik alkalommal kiírt FIFA Klubvilágbajnokságot először rendezték az Egyesült Arab Emírségekben található Abu-Dzabiban, a torna azonban immár nem emiatt történelmi: a Barcelona harmadik nekifutásra végre megnyerte az egyedüli trófeát, amely még hiányzott a trófeaterméből.

A katalán csapat először 1992-ben játszhatott döntőt, ám akkor 1-0-ás vereséget szenvedett a brazil Sao Paolo ellen, majd 14 évvel később egy másik brazil gárda, az Internacional Porto Alegre bizonyult jobbnak. Ezzel szemben ellenfele, az Estuadiantes Juan Ramon Veron vezetésével 1968-ban legyőzte a Manchester Unitedet és elhódította a serleget. Az akkori csapatkapitány fia, Juan Sebastian Veron 31 évvel később ismét sikerre vezette volna a gárdát.

Az első helyzet Benítez előtt adódott (Veron remek passza után), ám Valdez kapus jó ütemben érkezett. A katalánok aztán egyre inkább átvették az irányítást és bár kiállítottak néhány helyzetet (Archundia játékvezető egy sima tizenegyest nem adott meg), valami gond volt a gépezettel: a szokásos, rövid passzos játék helyett a hosszú labdákat erőltették. Az argentinok a kontrákra építettek, ami végül meg is hozta az eredményét, amikor a 37. percben egy bal oldali beadás után Boselli Puyol és Piqué közül Valdez hálójába fejelte a labdát. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a támadó a passz pillanatában lesen volt és talán helytálló ezen a helyen feltenni a kérdést: a FIFA hogyan nevezhetett ki mexikói, tehát latin-amerikai bírót egy argentin, tehát latin-amerikai csapat meccsére.



Messi és a Barcelona mindet megnyert idén, amit csak lehetett fotó: fifa.com


A második félidőre az európaiak végre „letették a labdát a földre", fölényük és nyomásuk egyre nyomasztóbbá vált, ám hol Ibrahimovic vagy Pedro nem érte el a labdát az üres kapu előtt, hol Albil védte Piqué, Dani Alves vagy Ibrahimovic lövéseit, hol pedig a svéd csatár gurított vagy fejelt kapu mellé. A változást az Henry helyett pályára küldött Jeffren hozta, aki többször is megkeverte az argentinok védelmének jobb oldalát. Amikor már az argentinok, akik Valdez tizenhatosának a közelébe se jutottak (nem is akartak?), kezdték elhinni, hogy nyertek, a 89. percben egy védelmi megingás után Pedro elé került a labda, aki fejjel átemelte azt Albil fölött.

A hosszabbításban maradt a katalán fölény, Ibrahimovic (aki meglepően indiszponáltan játszott) és Messi helyzetei után a kis argentin a 110. percben eldöntötte a találkozó sorsát, amikor egy jobb oldali beadást bevetődve, mellel tessékelt a hálóba.

Az utolsó percekben végre kitámadtak az argentinok is (góljuk után először!), akik addig elkövették azt a hibát, hogy azt hitték: ki tudnak bekkelni egy meccset a Barcelona ellen. A 117. percben Valdez mutatott be egy bravúrt egy közeli fejes után, majd a 120. percben Veron szabadrúgása után Desabato csúsztatása kerülte el centikkel a kaput.

Ezzel a győzelemmel a Barcelona első ízben nyerte meg a Világkupát, illetve utódját, a Klubvilágbajnokságot, ám ennél sokkal lényegesebb, hogy egy olyan 2009 évet produkáltak, amire nehéz, sőt lehetetlen jelzőket találni: első csapatként a világon hat különböző címet nyert (spanyol bajnokság, Spanyol Kupa, Spanyol Szuperkupa, Bajnokok Ligája, európai Szuperkupa, Klubvilágbajnokság), ami azt jelenti, hogy az ÖSSZES olyan trófeát begyűjtötte, amelyen elindult!
Egy biztos, teljesítményét csak megismételni, fölülmúlni nem lehet!!!! (Erre csak olyan ország csapat lehet képes - Anglia, Skócia, Franciaország, Portugália, Magyarország, Lengyelország -, ahol a kupa mellett Ligakupa is létezik)
Tegyük még hozzá, hogy Messit választották a torna legjobbjának, míg a Pohang Steelers brazilja, Denilson lett a gólkirály a három meccsen szerzett 4 góljával.

Klubvilágbajnokság, döntő:
Barcelona - Estudiantes 2-1
gólok: Pedro (89.), Messi (110.) illetve Boselli (37.)

Kisdöntő:
Pohang Steelers - Atlante 1-1, büntetőkkel 5-4
gólok: Denilson (42.), illetve Marquez (46.)

A 2009-es Klubvilágbajnokság helyezettjei:
1. Barcelona (spanyol)
2. Estudiantes (argentin)
3. Pohang Steelers (dél-koreai)
4. Atlante (mexikói)
5. Auckland City (új-zélandi)
6. Mazembe (kongói)
7. Al-Ahly (Egyesült Arab Emírségek)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: