2019-05-17 16:31:40• hírek • Nagy Tímea

Színháztörténeti pillanat: letették a Harag György Társulat Bem utcai stúdiótermének alapkövét

Igazi ünnepnap a Harag György Társulat számára a május 17-e, amikor a Hám János (egykori Bem) utcában leteszik az alapkövét Szatmárnémeti új stúdiószínházának az évekkel ezelőtt összedőlt Bem utcai zsinagóga (Machzike Hatorah imaház) helyén.

A társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány Magyarország kormányának korporatív támogatásával vásárolta meg a területet és kezdheti meg a játszóhely építését, tudtuk meg Bessenyei Gedő Istvántól, a társulat művészeti igazgatójától és az alapítvány elnökétől.

 

A 120 férőhelyes terem a mai európai színházakhoz hasonló, korszerű kialakításnak köszönhetően számtalan féle-fajta előadásnak szolgálhat helyszínéül. Nem csak a színpad és a színpadtechnika kialakítása teszi lehetővé a nagyfokú változatosságot, hanem a nézőtér adta lehetőségek is. A közönséget nem csak a klasszikus formában ültetheti a rendező, hanem a „színpadra” vagy köré elrendezve, akár ketté osztva és szembe állítva a sorokat, de U alakban is megoldható lesz, csak és kizárólag az igénytől függően – nyilatkozta a szerkesztőségünk számára a Proscenium elnöke, Bessenyei Gedő István, valamint Stier Péter alelnök és Méhes Katalin kuratóriumi tag a februári közvita alkalmával.

 

Az alapítvány vezetősége hozzátette, az ifjúságnak kedvező, kisebb lélekszámot vonzó darabok mellett valódi színházi csemegéknek is tanúi lehetnek a művészetkedvelők. Az épület átadását követően társulataink olyan produkciókat is színpadra vihetnek, melyekre eddig hely szűke vagy technikai hiányosságok miatt nem volt lehetőségük. A világvárosi színvonalú előadóhely büszke befogadója lehet romániai és külföldi vendégprodukcióknak, a megalkuvás onnantól kezdve szóba sem jöhet. A stúdióterem otthona nem csak színház, hanem kulturális tér. Táncszínházi előadásoknak, konferenciáknak, dzsesszkoncerteknek, prózai esteknek, kiállításoknak, tudományos bemutatóknak is tökéletes helyszínéül szolgálhat az épületegyüttes.

 

A május 17-i, pénteki alapkőletételen nem csak a Harag György társulat vezetősége és tagjai, illetve a városi- és megyei elöljárók jelentek meg. Ez alkalommal ellátogatott városunkba Magyarország kormányának képviseletében Pótápi Arpád János nemzetpolitikai államtitkár és Brendus Réka, a magyarországi nemzetpolitikáért felelős államtitkárság főosztályvezető-helyettese, illetve Petneházy Attila magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos.

 

Nagy Orbán, a szatmárnémeti Harag György Társulat igazgatója külön köszöntötte a közönség körében Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspököt, Ft. Király Lajost, a Szatmári Református Egyházmegye esperesét, nemkülönben Ft. Pallay Béla görögkatolikus parókust és Papp Istvánt, a zsidó hitközség előimádkozóját. Az igazgató megköszönte, hogy Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Turos Lóránd szenátor, Erdei D. István és Magyar Lóránd parlamenti képviselő, továbbá Vincze Lóránt FUEN elnök, EP-képviselőjelölt részvéteükkel  támogatták a jeles alkalmat.

 

 

Az eseményen Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Szatmár megyében és a városban megvalósult politikai összefogásnak köszönhetően a helyi magyar közösség hatalmas lépésekkel segíti saját és Szatmárnémeti fejlődését. “Ezt örömmel üdvözöljük és azt kívánjuk, hogy ez a magyar-magyar összefogás a pártok és a lakosság tekintetében a jövőben is tovább folytatódjon” - fogalmazott Potápi Árpád. A magyarországi kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy egy olyan beruházás kezdődik, amely a helyi színházi élet és a magyar közművelődés mellett Szatmárnémeti magyar és nem magyar lakossága számára egyaránt nagyon fontos.

 

Ezt követően Kereskényi Gábor szólt a közönséghez. Felidézte a gyermekkori emlékeket a Hám János utcai telekről és a zsinagógáról, melyet a kommunista hatalom dohány raktárrá alakíttatott át. A pénteki alkalmat azonban különleges, a “szatmáriasságot” továbbvivő momentumnak tartotta, hiszen nem egy kommersz kezdeményezésről, hanem egy művelődési intézmény létrejöttéről volt szó. “Egy stúdió épül a telken, melyre mi, a szatmáriak méltán vagyunk büszkék.” - mondta, majd hozzátette: “(...) A kilencvenes évek elején azt mondták nekünk a szüleink, hogy Európa a mi jövőnk. Most azt gondolom, nyugodtan mondhatjuk, hogy mi vagyunk Európa jövője. (...) Az illetni emberek és az itteni közösségek prototípusok, akik vissza fogják vezetni Európát a helyes útra.”

 

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója ekképp szólt a jelenlévőkhöz: “(...) A köszönet a kötelező tiszteletkörökön túl azonban rendre elmarad. A legérzékenyebb alkotóktól a legedzettebb közéleti szereplőkig, az orvosoktól a tanárokig nagyon sokan küzdenek az instant minősítések világában a rendre elmaradó pozitív visszajelzések hiánytüneteitől. Nem csoda, hiszen emberek vagyunk, mindazzal együtt, mit ez a szó jelent. Fontosnak érzem, hogy mi, művészek, akiknek a hivatásunk egyik kulcs feladata tulajdonképpen a társadalom érzékenyítésében rejlik, ebben is példát tudjunk mutatni, és ne csak a panasz, de a hála hangján is szólni tudjunk átlátszó behízelgési szándék nélkül, de annál őszintébben és igazabbul. (...)” Az igazgató ezt követően köszönetet mondott a helyi és a magyarországi támogatóknak azért, hogy megvalósulhat a szatmári színtársulat és a színházszerető közönség egyik régi vágya, a Harag György Társulat stúdióterme.

 

A Harag György Társulat a legtöbbet játszó és a legtöbb nézővel rendelkező erdélyi társulat, az elért eredmények a kiváló szakmai munka mellett a szatmári közönség színházszeretetéről és kultúra iránti fogékonyságáról is árulkodnak - mondta Stier Péter, a színház adminisztratív igazgatója, a Proscenium Alapítvány alelnöke. Szavai szerint a társulat fejlődésének csak az anyagi erőforrások és az infrastruktúra limitáltsága szab határt, az új játéktérrel azonban kifejezetten a magyar nyelvű színjátszás problémái oldódhatnak meg.

 

A beszédek után következett az alapkőletétel és áldás. A plaketteket elhelyezték: Pótápi Arpád János nemzetpolitikai államtitkár és Brendus Réka, a magyarországi nemzetpolitikáért felelős államtitkárság főosztályvezető-helyettes, Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba megyei tanácselnök és Vincze Lóránt RMDSZ EP-képviselőjelölt, Bessenyei Gedő István társulati igazgató, Stier Péter Proscenium alapítványi alelnök.

 

Végezetül, az alapkőletételt követően Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök, Ft. Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese, Ft. Pallay Béla görögkatolkus parókus és Pap István, a zsidó hitközség előimádkozója mondtak imát és áldást az eseményért és a stúdióterem sikeres munkálataiért egyaránt.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: