2020-01-19 15:02:27• hírek • Szatmár.ro

Színházi produkciókkal és koncerttel folytatódik a Magyar Kultúra Hete

január 19 - január 20

Vasárnap két színházi produkcióval, vasárnap könnyűzenei koncerttel folytatódik a Magyar Kultúra Hete

A Magyar Kultúra Hetének második napján, január 19-én vasárnap 16 órakor lesz látható Móricz regényének veretes és emberi érzelmekre koncentráló anyagából született, Kocsák Tibor mindenkihez szóló modern zenéjével fűszerezett, Magyarország legtöbbet játszott és az 1991-es debreceni ősbemutatója óta a legnépszerűbb, nemzetközi hírű musicalje!
Előadja a Mezőcsáti Színtársulat és a Debreceni Független Színház.

Nyilas Misi kisdiák szorgalmasan tanul a híres debreceni kollégiumban. Pakkot kap hazulról, de diáktársai még a csizmakenőcsöt is felzabálják belőle.
Valkay tanár úr magántanítványt szerez neki Doroghyéknál, később pedig felolvasást vállal a vak Pósalaky úrnál, hogy a fizetségből szegény szüleit támogathassa. Török János és Do-roghy Bella kisasszony - akiért Misi kis diákszíve is megdobban – egymásba szeretnek. Török János ellopja a kisdiáktól Pósa-laky úr nyertes lutriszelvényét, hogy megszöktethesse Bella kisasszonyt. A kollégium fegyelmi bizottsága Misit vádolja a sikkasztással.
Hiába derül ki Misi ártatlansága: az átélt csalódások örök nyomot hagynak a gyermek lelkében. Soha többé nem akar debreceni diák lenni…



Ezt követően 19.30 órától az Ács Alajost Stúdióban a Csinszka, Mészáros Ibolya színművésznő egyéni előadás lesz látható.

Ady utolsó szerelme Boncza Berta, aki zsenge, 20 éves kora ellenére, vagy éppen ezért nagyon mély benyomást tett a jóval idősebb Adyra. 1914-es találkozásukat levelezés előzte meg, és végül egy évvel később házasság lett belőle, amihez az Ady-versekben “Csinszkának” becézett lány apja nem adta beleegyezését. Verseiben Csinszkának nevezte Bertát. Élete végéig vigyázza, majd ápolja a négyévnyi házasság után szélütést kapott Adyt.
Az előadást dramatizálta és színpadra alkalmazta, Csinszka – „Vallomás a csodáról” című könyve alapján, Mészáros Ibolya színművész.
Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából a költő múzsája és felesége levelei, naplóbejegyzései alapján összeállított előadással várjuk az érdeklődő közönséget.
 

Hétfőn Szabó Balázs Bandája koncertezik!

Január 20-án, hétfőn 19 órától a Filharmóniában Szabó Balázs Bandája ad koncertet.

Szabó Balázs dalszerző-énekes, multi-instrumentalista zenész (gitározik, hegedül és kavalozik), valamint bábszínész és mesemondó 2009-ben, a Suhancos zenekarból való távozása után valósította meg nagy álmát és alapította meg saját formációját, a Szabó Balázs Bandáját. A folkos, poprockos, funkos, kamarazenével is flörtölő Banda a tízéves évfordulójáig négy stúdiólemezt, egy önfeldolgozást, egy koncertlemezt, egy koncertfilmet, egy válogatásalbumot és két EP-t jelentetett meg. Saját szerzeményeik mellett szenteltek egy-egy nagylemezt Pilinszky János és Radnóti Miklós verseiből szőtt daloknak, de más költőket (Grecsó Krisztián, Szemlér Ferenc) is megzenésítettek már, Csöndkabát című, csendesebb, akusztikus estjeiken is. Legutóbbi nagylemezeik 2018-ban jelentek meg, a Rajtad felejtett szavaim az elmúlt években sikerre vitt határbontó és műfajépítő Szabó Balázs Bandája-megszólalás világát bővítette még tovább, például egzotikus hangszereléssel, míg a Hasonlatok című Radnóti-átdolgozások koncertlemezen és koncertfilmen az Accord Quartet vonósnégyes működött közre. Élet elvitelre című 2015-ös albumuk „Az év alternatív albuma” kategóriában Fonogram-díjat kapott. A 2016-os Petőfi Zenei Díjátadón „Az év férfi előadója” kategóriában pedig Szabó Balázst ismerték el.



Lemezek:

Megcsalogató (2010)
Átjárók (2011)
Közelebb EP (2012)
Élet elvitelre (2014)
Újracsalogató megcsalogató (2015)
Fércelt álom EP (2016)
Rajtad felejtett szavaim (2018)
Hasonlatok (2018)
X (2019)


A jegyek a színház jegyirodájában kaphatóak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: