2013-08-06 11:17:17• hírek • Szatmár.ro

Színházi előadásokban bővelkedik az idei PMN

Kulturális programokból a 12. Partiumi Magyar Napokon sem lesz hiány. Máris az elején színházi előadással kedveskednek közönségüknek a szervezők, ugyanis 2013. augusztus 19-én 21:30-tól, a megyeközpont egyik büszkeségeként számon tartott Tűzoltótorony mellett láthatja majd a nagyérdemű az Aradi Kamaraszínház egyik produkcióját. A már megszokott szabadtéri színházi helyszínen ezúttal az aradiak egy készülő többciklusú sorozat első részét hozzák el a szatmáriaknak.

Az Üvöltés a zsenikért első ciklusa az Oroszok címet kapta, és az előadás „sztárvendége" Vlagyimir Szemjonovics Viszockij lesz, akinek 12 dala adja az est gerincét. Részletek hangoznak majd el tovább Dosztojevszkij Karamazov testvérek és Bűn és bűnhődés című regényeiből, illetve Lermontov, Puskin verseiből, Tarkovszkij filmjeiből. De szó esik többek között a vodka, a pirog, a borscs és a szoljánka elkészítésének módjáról is. Szót ejtenek továbbá a sztálini időkről, Mengyelejev periódusos rendszeréről, az orosz rulettről, Andrej Rubljovról, a Csernobili katasztrófáról, a Szputnyik-2 űrhajóról, amelyen Lajka kutya utazott.

Tehát, lesz itt kérem minden, ami orosz, nem kicsit, nagyon. A produkciót előadja Harsányi Attila, gitáron kísér Vihula Mihajlo, összeállította Harsányi Attila, Vihula Mihajlo és bele-bele szólt Tapasztó Ernő.

Itt azonban korántsem ér véget a kulturális szieszta. A magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án, vendégül látjuk a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulatát. A kárpátaljaiak egy székely népmese Vörösmarty Mihály által adaptált színpadi változatával szórakoztatnak majd minket. Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű színtársulata nem ismeretlen a szatmáriak számára, ugyanis a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata több ízben is meghívta már a Sorompók Nélkül elnevezésű multikulturális fesztiválra. Legutóbb éppen idén májusban játszottak a szatmári deszkákon.

Az előadás szabadtéri színpadon kap helyet, Szatmárnémeti egyik jellegzetes műemléképülete, a Tűzoltótorony mellett, este fél tízkor. A belépés természetesen, mint minden PMN-programra, ingyenes.

A Tekéntetes úr meséje egy férfivá avatás története, ahol a jómódban élő hargitai nemesúr, Zsadorján János bizony nem szívesen vállalja fel a felelősséget a házassággal kapcsolatban, és mivel általában véve nem túl figyelmes ember, észre sem veszi töprengései során, hogy a feleségnek legalkalmasabb fehérnép ott tipeg körülötte nap mint nap: az ő szolgája, Juliska. Juliska a legtökéletesebb partner e mesei kínálatban, hiszen feltétel nélkül szereti Zsadorjánt, neki nem fontos a pénz, nem fontosak saját érzelmei sem, csak Zsadorján legyen boldog és gondok nélküli ember.

A történetben sok, az erdélyi falusi szerveződések részét alkotó kedves, komikus figura szerepel, akik székely észjárásukkal és túlzott részvételükkel természetesen csak bonyolítják, és nem megoldják a Tekéntetes úr problémáit. Ízes beszédük és a rengeteg, gyűjtésből származó szólásaik és közmondásaik igazi fűszerek a mai köznyelv levesében. A mesébe illesztett zenei és táncbetétek a hagyományőrzés és a mesei szálak színesítése révén igazi mazsolákat jelentenek a kalácsban. Az előadás tánc-vezetéséért Rejplik István volt a felelős, a produkciót Gyevi-Bíró Eszter alkalmazta színpadra és rendezte.

Érdemes lesz tehát a PMN kezdőnapjain is részt venni, hiszen a színházi estek remek kulturális kikapcsolódást ígérnek.

S azok listája, akik nélkül nem jöhetne létre a PMN:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: