2010-06-29 16:42:15• hírek • Szatmar.ro

Színház a javából

Maximálisan teljesített az idei évadban a Szatmárnémeti Északi Színház magyar társulata. A szakmai profizmus mellett erről a számadatok is árulkodnak, hiszen összesen 176 előadást játszottak el a közönség előtt.

Keresztes Attila, a Harag György Társulat művészeti vezetője elmondta, ez egy kísérleti évadnak tekinthető, rengeteg tanulsággal. Mint elmondta, azon kívül, hogy ki kell szolgálják a várost, jelentős a szakmaiság is, amelyet a közös munka mellett különböző színházi fesztiválokon sajátítanak el.

Ebben az évadban a társulat részt vett két magyarországi, illetve két hazai színházi fesztiválon is. Kisvárdáról a Három nővér című előadásukkal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzatának díját hozták el, ami a második legrangosabb díjnak számít ezen a fesztiválon. De részt vettek Magyarország leghíresebb színházi fesztiválján is, a pécsi POSZT-on. Itthon a nagybányai Atelier fesztiválon Zákány Mihályt, a társulat színészét a legjobb epizódszereplői díjra jelölték, de a gyergyószentmiklósi Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviumán is szépen szerepeltek az előadók. A művészeti igazgató kiemelte azokat a pozitív visszajelzéseket, amelyet a román és magyar színházi sajtóból kaptak. Ebben az évadban több pozitív reflexió született a szakmai lapokban, mint az elmúlt 5-6 évben összesen.

Stier Péter, a színház gazdasági igazgatója portálunknak elmondta, az elmúlt évekhez képest, idén sikerült 15 %-kal növelni a nézők számát, a statisztikai adatok szerint a hét 5 napján adtak elő darabokat az Északi Színházban. Ezt a növekedést a bérleten kívüli előadásoknak is köszönhetik, hiszen nagy érdeklődés övezte ezeket, így például a Csárdás királynő című darabot is szép számban tekintették meg. A színház fenntartásának egy részét az utóbbi években pályázatokból sikerült biztosítani. Idén 25%-al növelték a sikeres pályázatok számát, így összesen hozzávetőleg 10 millió forintot sikerült szerezniük, amiből többek között egy konferenciatermet is létrehoztak a színház számára.

Az évadot a színházi gálával koronázták, amely rendhagyónak számít. Úgy döntött a vezetőség, hogy örökös tagságot biztosítanak az olyan személyek számára, akik huzamosabb ideig hozzájárultak a színház fejlődéséhez. Ezúttal azok a személyek részesültek a kitüntetésben, akik 1956-ban megalapították ezt az intézményt. Huszonhét színész kapta meg ezt a díjat: Ács Alajos, Bán Anna, Bartos Ede, Cseresnyés Gyula, Csíky András, Deési Jenő, Diószeghy Iván, Elekes Emma, Erdős I. Pál , Földesi Ilona, Farkas István, Harag György, Harasztosi Ica, Kapáló Magda, Kiss Imre, Kozma Lajos, Kovács Ferenc, Köllő Béla, Krasznai Paula, Nagy Iza, Nagy József, Nádai István, Nyiredi Piroska, Soós Angéla, Tompa Attila, Török István, Vándor András. Közülük már csak hatan élnek, kettejük egészségügyi problámák miatt nem lehettek jelen a gálán, azonban négyen, köztük Csíki András, Elekes Emma, Krasznai Paula és Soós Angéla személyesen is átvehették az említett díjat.


Az elmúlt évadra tekintettek vissza a gálán
Az elmúlt évadra tekintettek vissza a gálán


Az eddigi színvonalat a következő évadban sem hagyják alább, változatos lesz a repertoár. Világhírű darabok is színpadra kerülnek, de gyerekelőadásokban is bővelkedni fog a harag György Társulat.
Nagyszínpadra tűzik Goldoni: Chioggiai csetepaté (rendező: Keresztes Attila) című darabját, David Hirson: A bohóc (La bete) (rendező: Bodolay), Kander-Ebb: Chicago (rendező: Keresztes Attila), Koltay Róbert: Sose halunk meg (rendező: Koltay Róbert), Tamási Áron: A csoda című darabját - az Énekes madár alapján - , amit Bocsárdi László rendez, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátéka bérletcserében, illetve egy Radu Afrim által rendezett előadást, amelyről jelenleg még egyeztetések folynak.
Az Ács Alajos stúdióteremben Mrozek: Tangó című darabját adják elő, Keresztes Attila rendezésében, ugyanakkor két nagyszínpadi mesejátékot és két bábelőadást is műsorra tűznek.

„Tudatában vagyok annak, hogy a népszínház bizonyos értelemben piac, és ki kell elégíteni a színházlátogatók igényeit, éppen ezért meg kell teremteni az egyensúlyt a különböző rétegek között. Mivel a színháznak nevelő- és közízlés alakító jellege is van, próbálunk egy olyan évadot létrehozni, hogy a szatmáriak a lehető legjobb szándékkal tudjanak színházba jönni"- fejtette ki az igazgató.

Keresztes Attila szerint az idei évad jó volt, minden kudarcával együtt, és kezdik tudni a világban, hogy Szatmárnémetiben van színház.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: