2015-06-27 17:31:07• hírek • Szatmár.ro

Színes-érdekes kavalkád a megyenapon

Lovas-fúvószenekaros felvonulás, hagyományos Szatmár megyei ételek, a messze földön híres pálinka és jobbnál-jobb borok várták és várják az érdeklődőket a régi főtéren - este pedig Emanuel Mirea Band, Trupa Maxim, Elena Gheorghe és Faydee koncertre bulizhatnak az új központban.

Amint az már megszokott a megyenapok forgatókönyvében,  szombaton Szatmár megye települései, az itt élő nemzetiségek és hagyományaik kerültek előtérbe. Délelőtt a Divatház elől indult a 11 lovas, a csomaközi mazsorettek és a kaplonyi fúvószenekar vezette felvonulás, őket a megye vezetősége és a polgármesterek, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (Magyarország), Huszt járás (Ukrajna) és Nagyszőlős járás (Ukrajna) küldöttségének csoportja követte, majd jöttek sorban a különböző tájegységek-települések népviseleteibe öltözött csapatok - mármint azok, akik nem szégyelték magukra ölteni a nagyszüleik-dédszüleik által viselt népviseletet és megmutatni a főteret egyre nagyobb létszámban megtöltő érdeklődőknek.

A felvonulást követően az avasi népviseletbe öltözött Adrian Stef köszöntötte a jelenlévőket, rövid beszédében kihangsúlyozva: Szatmár megyében összefonódnak a magyar, a román, a sváb, az ukrán hagyományok s hogy napjainkban is ennyire elevenen élnek, az azt jelenti, az itt élő emberek tisztelték egymást és egymás hagyományait. „Multikulturalitás, ez legyen a szatmáriak, a mi büszkeségünk"- mondta Stef, majd a színpadon lévő polgármesterek segítségével több tucat hófehér galambot röptetett az ég felé.

A főtérre egyre nagyobb számban érkezőket többféle töltöttkáposzta, bográcsosok, strudlik, fánkok ínycsiklandó illata fogadta, hiszen a település-faházikókban mindenki igyekezett a falujára, községére legjellemzőbb, hagyományos ízeket és népi motívumokat felvonultatni - a halhatatlanságnak  is adózva, hiszen Pusztadaróc standjáról nem hiányzott idén sem a Fodor István-emlékkupa. És  nem hiányzott a bogdándi béles, a csomaközi strudli, a szatmárhegyi vékony palacsinta, az egri fánk, a túrterebesi csőröge, az avasi juhsajtok és ordák, a halmi eperszörp és lekvár sem.

A vidékünkre jellemző hagyományos falatok, édességek mellett újdonságnak számított a más táj hagymányaira jellemző, s a bélteki standnál kapható rózsaszörp és rózsaszirom-tea vagy az akácszörp és napraforgó-méz, Kökényesd házikója pedig levendulába borult Nem maradt el természetesen idén sem az ökörsütés s mellette a kaplonyiak főztek gulyást olyan hatalmas borgácsban, amilyenbe két ökör is belefért volna.

Mindeközben a kisszínpadon egymást váltották a települések néptáncos-népdalos csoportjai, 19 órától pedig a magyarországi Prímástalálkozó kápráztatja majd el a hallgatóságot.


Az új központi nagyszínpadon 18 órakor kezdődik a Szépségverseny, melynek végén kiderül: a kilenc jelentkezőből ki is a megye legszebb leányzója. Az első - Emanuel Mirea Band - koncert 20 órától kezdődik, őt a Trupa Maxim, Elena Gheorghe és Faydee, illetve hajnalig tartó bulizás  követi majd.












Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: