2019-08-21 06:37:49• hírek • Közlemény

Színes programokkal kezdődött a 18. Partiumi Magyar Napok

Augusztus 20-án délelőtt hivatalosan is elrajtolt a 18. Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozata, melyet egy, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye fővédőszentje, Szent István tiszteletére bemutatott szentmise nyitott meg.

Az ünneplő közösség előtt Schönberger Jenő püspök adott hálát a magyarság első királyáért: “Egy szívvel adunk hálát a jó Istennek államalapító királyunkért. Nem csak azért, mert egy földi országot szervezett meg és hagyott utódaira, hanem sokkal inkább, mert a szívünkbe oltotta a mennyország szeretetét is. Szent István azt akarta, hogy egy nagy család legyen az ő népe. S ez a nagy család most könyörög hozzá. Újra kéri, áldja meg nemzetét.” A szentmise záró áldása után a főpásztor, a jelenlevő közjogi tisztségviselők és a különböző intézmények, közösségek vezetői, képviselői koszorút helyeztek el a székesegyház Szent István mellékoltáránál.

 

 

Bábszínházi előadások a Tűzoltótorony lábánál

 

Nem sokkal ezt követően az ünnepség helyszíne átköltözött a Tűzoltótorony lábához, ahol a CBA színpadánál 10 órától a gyermekek vették birtokba a teret. Az Álomzug Társulás izgalmas, élénk humorral fűszerezett bábelőadása, a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack a népmesék világába repítette a kisebbeket és a nagyobbakat, 17 órától pedig az Árgyélus Színház vette birtokba a színpadot, hogy Teremtésmeséjükkel bemutassák, szeretet nélkül mit sem ér az emberi lét. A bábelőadások nem csak mosolyt csaltak az arcokra, de örök érvényű tanulságokat is csepegtettek az apróságok szívébe, így bizton állíthatjuk, hogy ettől tökéletesebb nyitánya az egész héten át tartó gyerekprogramoknak nem is lehetett volna.

 

 

 

Megelevenednek a huszadik század eseményei is

 

A PMN első délutánján azok is megtalálták az ideális programot, akik inkább magyarságunk, olykor komoly viszontagságokkal teli történelme iránt érdeklődnek, 16 órától ugyanis egy történelmi előadássorozat vette kezdetét a Láncos Református Egyházközség gyülekezeti termében. A Veritas Történetkutató Intézet „Trianonhoz vezető út 100 év távlatából” című sorozatának első állomásán Gali Máté a „Háborús összeomlás és forradalom Magyarországon 1918-1919-ben”, Ligeti Dávid pedig az „Internacionalista háború vagy honvédelem? A Tanácsköztársaság 1919. évi harcai” című prezentációjával adta meg a háromnapos előadássorozat alaphangját.

 

 

Euforikus néptánc itt, felemelő klasszikus zene ott

 

A Partiumi Magyar Napok egyik régi ismérve, hogy a programkínálatban a könnyed kikapcsolódás mellett bőven akad minőségi időtöltésre is lehetőség. A régióünnep napján erről nem csak a történelmi előadások, hanem a Bekecs Néptáncegyüttes, valamint a Nagy Norbert Symphonic Live is gondoskodott. Míg előbbiek az Északi Színházban látványos bemutatókkal, érzelmes szövegrészletekkel fűzött néptánccal emlékeztek meg az elmúlt száz év viszontagságos eseményeiről, addig utóbbi egy fantasztikus zenei élménnyel kedveskedett a partiumi közönségnek. A minden korosztályt megmozgató koncerten a klasszikus zenei paletta népszerű darabjai mellett kiváló filmzenék is felcsendültek a népes közönség legnagyobb örömére, így az esemény után hosszan zúgott a vastaps a Tűzoltótorony lábánál.

 

 

 

 

Filmélmények – kicsiknek és nagyoknak

 

Alig néhány épülettel távolabb, az Iparosotthon is megtelt élettel kedd délután, ugyanis 16 órától egy régi kedvenc, A Pál utcai fiúk került bemutatásra. A Molnár Ferenc nagy sikerű regénye alapján készült film rengeteg kisdiákot vonzott, de ez nem is csoda, hiszen a Boka vezette csapat és a vörösingesek csatározása még a hollywoodi kasszasikerek világában is kifejezetten izgalmas lehet a kalandra éhes, fiatal nemzedék számára. Ám nem csak a gyerekek részesültek e napon kiváló filmipari csemegében, hanem a felnőttek is. A Batthyányi sétány rendezvényterén felállított vásznon 21 óra 30 perctől ugyanis Szász Attila filmje, az Örök tél képkockái váltogatták sebesen egymást, megannyi érdeklődőt vonzva ezzel a nézőtérre.

 

További felvételek az eseményekről a 18. PMN Facebook-oldalán találhatóak, erre a hivatkozásra kattintva.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: