2011-05-03 15:23:01• hírek • Póti Orsolya

Jubileumi Német Kulturális Napok

Idén immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Német Kulturális Napok, amelynek megnyitójára május 6-án, péntek délután a Német Demokrata Fórum kulturális központjában került sor.

„Tíz év kultúra szívvel és lélekkel" mottó jegyében kerül sor jubileumi rendezvénysorozatra - a Német Kulturális Napokra - hétvégén, május 6-8. között, mely ismét lehetőséget nyújt arra, hogy betekintsünk a szatmári svábok kultúrájába, és életfelfogásába, valamint alkalmat ad arra, hogy jobban megismerhessük ezt a népcsoportot.

A rendezvény szervezői tettek arról, hogy idén is gazdag és változatos programokra invitálják a közönséget, hiszen három napon keresztül koncertek, kiállítások, filmbemutatók, workshopok, valamint látványos felvonulások és táncbemutatók várják az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat részletes programját Johann Forstenheizler, a Szatmári Német Demokrata Fórum elnöke ismertette sajtótájékoztató keretében, amelyen jelen volt Andrea Scherf, a Stuttgarti Külföldi Kapcsolatok kulturális menedzsere, Maria Reiz, a „Johann Ettinger" Német Elméleti Líceum igazgatónője, valamint Boér Ádám, a Német Demokrata Fórum vezetőségi tagja.

Mint megtudtuk, a rendezvény fénypontjának a szombat délutáni kerekasztal-beszélgetés, a szombat esti rock-koncert, valamint a fúvószenekarok koncertje számít, de központi szerepet kapnak a német nyelvű workshopok és előadások is, amelybe főként a „Johann Ettinger" Német Líceum diákjai, a „Gemeinsam" Egyesület tagjai, valamint a Német Demokrata Fórum tagjai kapcsolódnak be.

Az esemény egyik újdonsága a művészeti karaván lesz, amely Chemnitzben vette kezdetét és Szatmárnémetiben zárul. A művész karaván keretében péntek este „Májusi hangok" címmel koncertre kerül sor a „Dinu Lipatti" Filharmóniában, szombat este fellép a németországi Solche rock zenekar, valamint a külföldi meghívottak egy része „Kafka a humorista" címmel tartanak előadást a diákoknak.

A Német Kulturális Napok szervezéséből igencsak kivette részét a "Johann Ettinger" Líceum diáksága, hiszen már hétfőtől érdekes programokkal  készülnek.  

A rendezvénysorozat szervezői és támogatói többek között a Szatmári Német Demokrata Fórum, a Stuttgarti Külföldi Kapcsolatok, a Szatmár Megyei és Városi Tanács, a Bukaresti Kulturális Minisztérium és a „Sathmarenese" Kulturális Egyesület.

A Német Kulturális Napok programja:

Május 6, Péntek

16:00 órakor Ünnepélyes megnyitó - énekel az „Artemis" kórus énekel
Filmbemutató: Tíz év óta Szatmári Német Kulturális Napok
Fényképkiállítás - Kulturtreffpunkt, Vasile Lucaciu utca 9.
20:00 órakor „Maiklang" - Dalest Jörg Kerstennel (DE) és Olivia Gladosch-sal (DE) - „Dinu Lipatti" Filharmónia, Szabadság tér 8.

Május 7. Szombat

09:00 órakor Gyermekünnep
11:00 órakor „Mesevilág" - verseny Helyszín: „Johann Ettinger" Elméleti Liceum, Cloşca u. 72A
13:00 órakor Pódiumbeszélgetés „A sváb kultúra jelene és jövője" - Megyei Múzeum, Vasile Lucaciu u. 9
16:00 órakor Kultúrműsor: A munkaműhelyek eredményeinek bemutatója - Kulturtreffpunkt, Vasile Lucaciu u. 9
20:00 órakor Rock-koncert a „Kramsel" (RO) és a „Solche" (DE) együttesekkel - Kulturtreffpunkt, Vasile Lucaciu u. 9

Május 8. Vasárnap

10:00 órakor Ünnepi szentmise - Római Katolikus Székesegyház, Szabadság tér 24
12:00 órakor Népviseleti parádé és fúvós koncert - Szabadság tér
18:00 órakor Fiatalok színdarab bemutatója „Hófehérke" - „Johann Ettinger" Elméleti Líceum és „Álomgyár" (Gutenberg) - „Dinu Lipatti" Filharmónia, Szabadság tér 8.


Andrea Scherf, Maria Reiz, Johann Forstenheizler, Boér Ádám
Andrea Scherf, Maria Reiz, Johann Forstenheizler, Boér Ádám


Sajtótájékoztató keretében ismertették a Német Kulturális Napok programját
Sajtótájékoztató keretében ismertették a Német Kulturális Napok programját


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: