2010-11-04 20:59:13• hírek • Póti Orsolya

Szemináriumot tartottak

Paulovics László kiállításának megnyitóját Józsa T. István esztéta előadása előzte meg. "Modern és posztmodern képzőművészet Erdélyben és Szatmárnémetiben" címmel került sor szemináriumára a Művészeti Múzeumban.

November 4-én két érdekes  eseményen is részt vehettek a képzőművészetek kedvelői, ugyanis  Paulovics László kiállításmegnyitóját művészettörténeti szeminárium előzte meg, melyen maga a művész is jelen volt. Az egybegyűlteket Kereskényi Sándor irodalomtörténész köszöntötte, aki elmondta: a szemináriumot a sokoldalú művész, Paulovics László égisze alatt tartják, aki képes volt megmutatni, milyen is embernek lenni.

Kereskényi Sándor beszédét, a nagykárolyi származású Józsa T. István esztéta, művészettörténész és egyetemi tanár előadása követte, melynek címe "A modern és posztmodern képzőművészet Erdélyben és Szatmárnémetiben" volt.



Az esztéta mindenekelőtt a posztmodern, valamint modern fogalmakat tisztázta. Kijelentette, hogy a posztmodernt nehéz meghatározni, hiszen ez a korszak valami óriási kulturális és civilizációs fellendüléssel kezdődött, majd a század második fele nem produkált sokat.  Csak a  számítógép és az internet egyedül, amit fel tudunk mutatni. A posztmodern egy olyan szakasz, amely nem tudta meghatározni magát, és tudta is magáról, hogy nem híres, hiszen egyes teóriák szerint lejárt az eredetiség, és a képzelet behatárolódott.

A modern kor már a reneszánsszal kezdődik, és a 19-20. század lesz a szűkebben nevezett modern. Így a posztmodern nem más, mint az ötszáz éves modern ívének a zárlata. Egy szakasz, ami modern utáni szakasznak nevezi magát.

A rövid korszakábrázolás után Józsa T. István megnevezte a szatmárnémeti kortársirodalom nagyjait, olyanokat mint Láng Zsolt, Lászlóffy Csaba és Kovács András Ferenc, ezt követően pedig a mellette ülő művész munkásságát méltatta.

"Egy lejárt korszakról jól tudunk beszélni, de egy olyanról, amiben még benne élünk nehezen lehet, hiszen még  sok minden nyitott előttünk. Reméljük, hogy az elkövetkezendőkben is születnek vívmányok, és kezdődik valami új." - mondta el végezetül Józsa.



Józsa T. István esztéta előadását hallgathatták


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: