2021-06-07 09:30:43• hírek • Szatmár.ro

Szimfonikus hangversennyel csatlakozik a filharmónia a Cziffra György Fesztiválhoz

június 11

Június 11-én, azaz pénteken 18 óra 30 perctől egy nagyszerűnek ígérkező szimfonikus hangversenyre várja a 29-es számú bérlet tulajdonosait a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia.

A Cziffra György Fesztivál keretében megvalósuló előadás karmestere Horváth József lesz, szólistaként pedig Balázs János zongorista lép majd színpadra. Műsoron: Vaszilij Kalinnyikov - 1. g-moll szimfónia, Liszt Ferenc: 1. Esz-dúr zongoraverseny.


Horváth József 1975-ben született Kolozsváron. Hat éves korában kezdett hegedülni és zongorázni. 1999-ben a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte el a karvezető szakot. A karvezetéssel párhuzamosan karmester szakon is tanult, itt 2001-ben diplomázott. Tanárai Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza és Gheorghe Victor Dumănescu voltak. Részt vett: Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky és Kurt Masur mesterkurzusain.


1999-től a Kolozsvári Magyar Opera, illetve 2006-tól a Kolozsvári Állami Román Opera karmestere is. Repertoárja több mint 29 operát tartalmaz, amiből megemlítjük: Don Giovanni, Lucia di Lammermoor, Sevillai borbély, Nabucco, Macbeth, Traviata, Rigoletto, Trubadúr, A végzet hatalma, Álarcosbál, Don Carlos, Aida, Otello, Bohémélet, Madama Butterfly, Tosca, Turandot, Carmen, Parasztbecsület és Bajazzók. Pályája során fellépett Aradon, Bákóban, Brassóban, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Nagyszebenben, Temesváron, Marosvásárhelyen a helyi filharmóniával, a Bukaresti Rádió Kamarazenekarával, a Bukaresti Nemzeti Operaházban, a Magyar Rádió Énekkara és a Madridi RTVE Szimfonikus Zenekar karmestereként.


Balázs János a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott. Egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. A Cziffra György Fesztivál és Emlékév művészeti vezetője. Aki egyszer hallotta játszani, egészen biztos, hogy szuggesztív és teljesen egyedi koncertélményben volt része. Kritikusok kiemelik játékmódjának finomságát, a zongora hangszínének elbűvölő sokszínűségét, dinamikai skálájának határtalanságát és lenyűgöző technikai képességét.


Visszatérő művésze az amszterdami Concertgebouw-nak, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumnak, a kölni Filharmóniának a budapesti Zeneakadémiának és a MÜPÁ-nak.  Sikeres koncerteket adott a Cité de la Musique, Palau de Musica, Barbican Centre, Wiener Konzerthaus és a Royal Conservatory színpadán.


2016-ban Budapesten életre hívta a Cziffra György Fesztivált, melyet példaképe szellemi és zenei örökségének hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál az elmúlt 5 évben Magyarország legrangosabb komolyzenei rendezvénysorozatai közé emelkedett. 2021-ben Cziffra György születésének 100. évfordulóját Magyarország Kormánya hivatalos emlékévvé nyilvánította, melynek művészeti vezetésére Balázs János kapott felkérést. Hazája szinte minden szakmai és állami díjának tulajdonosa, beleértve a Kossuth-díjat, melyet a díj fennállása óta legfiatalabbként ítéltek oda számára. Nemzetközi díjai közül kimagaslik a Young Steinway Artist cím és a lengyel állam kitüntetése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: