2013-06-27 14:49:14• hírek • Póti Orsolya

Szilágyi Domokosra emlékezünk

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ idén Szilágyi Domokos költő születésének 75-ik évfordulója alkalmából szervez érdekesnek ígérkező rendezvénysorozatot június 28-29. között.

Az EMKE és a kulturális központ által szervezett Szilágyi Domokos Napok több helyszínen zajlik majd. A rendezvény június 28-án Szatmárnémetiben kezdőik a „Sajtóértekezlet - 2013" című irodalmi tanácskozással, ezt követően pedig koszorúzásra kerül sor.

Az irodalmi tanácskozást péntek délelőtt 10 órától Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke nyitja meg, majd Kereskényi Gábor képviselő üdvözlőbeszédét hallhatják a résztvevők.

A tanácskozás több hazai költő és irodalomtörténész tart előadást, így Pop Felician, Borbély András, Korpa Tamás, Pomogáts Béla, Kereskényi Sándor, Pécsi Györgyi és Farkas Gábor.

Az előadások után 17 órától Szilágyi Domokos szatmári szobrának megkoszorúzására kerül sor a Ravensburg sétányon (a 15-ös lakónegyedben). A megemlékezés alkalmával Marcela Papici alpolgármester asszony és Pataki Csaba szenátor mond üdvözlőbeszédet, valamint ünnepi beszédet tart Pécsi Gyöngyi irodalomtörténész. A koszorúzás előtt Mares Eszter, Bota Krisztina, Ionuti Daniel és Koncz Kriszta diákok szavalnak.

A megemlékezés 19 órától Batizon folytatódik, ahol Király Lajos református lelkipásztor és Iosif Roca polgármester köszönti a résztvevőket. Ünnepi beszédet Kereskényi Sándor irodalomtörténész és Nagy Zsuka nyíregyházi költő mond, közben pedig Király Rebeka, valamint Puskás Panna, Moroz Hannelore és Pop Titusz, az V. Szilágyi Domokos Egyházmegyei Szavalóverseny győzteseinek szavalatára kerül sor.

Június 29-én, szombaton Nagysomkúton ökumenikus istentiszteletre várják a megemlékezni vágyókat. Igét hirdet Kovács Péter református lelkipásztor és Szmutku Róbert római katolikus plébános. Az istentiszteletet követően 11 órától Szilágyi Domokos emléktáblájának megkoszorúzására kerül sor a Nagysomkúti Lelkészi Hivatalnál. A résztvevők itt is ünnepi beszédet és szavalatokat hallgathatnak.

Szintén szombaton kerül sor megemlékezésre és koszorúzásra a magyarláposi Református Lelkészi Hivatalnál, Székely Zsolt református lelkipásztor és Sályi Lőrinc Magyarország kolozsvári főkonzulja üdvözli az egybegyűlteket. Az érdeklődők itt Pomogáts Béla és Nagy Zsuka ünnepi beszédét, valamint Kánák Katalin, Székely Eszter, Tóth Rebeka szavalatát hallgathatják meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: