2011-10-25 07:15:31• hírek • Póti Orsolya

Szilágyi Domokosra, a költőre emlékeznek

Szilágyi Domokos Napokat szervez az EMKE a költő halálának 35. évfordulója alkalmából.
Szilágyi Domokos Napokat szervez az EMKE a költő halálának 35. évfordulója alkalmából.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ idén Szilágyi Domokos költő halála 35-ik évfordulója alkalmából szervez összetett rendezvénysorozatot október 28-29. között.

Az EMKE és a kulturális központ által szervezett Szilágyi Domokos Napok több helyszínen zajlik majd. A rendezvény október 28-án Szatmárnémetiben veszi kezdetét irodalmi tanácskozással és koszorúzással. A "Sajtóértekezlet - 2011" című irodalmi tanácskozást pénteken 10 órától nyitja meg Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke, majd Kereskényi Gábor Szatmárnémeti alpolgármester üdvözlőbeszédét hallhatják a résztvevők. A tanácskozás több neves költő és irodalomtörténész tart előadást, így Dávid Gyula, Láng Gusztáv, Pop Felician, Borbély András, Korpa Tamás, Szilágyi Zsófia Júlia, Jánosi Zoltán, Pécsi György és Bertha Zoltán.

Az érdekesnek ígérkező előadások után 16 órától Szilágyi Domokos szatmári szobrának megkoszorúzására kerül sor a Ravensburg sétányon (a 15-ös lakónegyedben). A koszorúzás alkalmával Nagy Gyula tanár és Nagy Zsuka költő mond beszédet, valamint András Gyula és Marcel Mirea szatmári színművészek, Havas Judit előadóművész és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjainak szavalatai hangzanak el.

A megemlékezés október 29-én, szombaton Nagysomkúton folytatódik ökumenikus istentisztelettel. Igét hirdet Gellén Sándor református lelkipásztor és Szmutku Róbert római katolikus plébános. Az istentiszteletet követően 11 órától Szilágyi Domokos emléktáblájának megkoszorúzására kerül sor a Nagysomkúti Lelkészi Hivatalnál. A résztvevők itt is ünnepi beszédet és szavalatokat hallgathatnak.

Szintén szombaton kerül sor megemlékezésre és koszorúzásra 15 órától a kolozsvári Házsongárdi temetőben, ahol beszédet mond Muzsnay Árpád, Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja és Kántor Lajos irodalomtörténész. A rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel zárul a Kolozsvári Társaság székházában.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: