2018-07-02 10:24:58• hírek • Szatmár.ro

Szilágyi Domokos mellszobra előtt emlékeztek meg a költőről

Nyolcvan éves lenne idén Szilágyi Domokos, az erdélyi líra egyik meghatározó alakja, aki több szálon is kötődik Szatmárnémetihez.

A Szatmárnémeti Kölcsey Kör és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület ünnepi megemlékezést szervezett július 2-án, hétfőn, hogy méltó módon tekintsék át a költő munkásságát.


Már hagyománynak tekinthető, hogy fejet hajtanak Szilágyi Domokos mellszobra előtt városunkban, ezzel is tisztelegve az alkotó munkássága előtt. Idén tizenhatodik alkalommal gyűltek össze az érdeklődők a Ravensburg sétányon.



„Az 1989-es romániai decemberi események után, a Láncos templom kertjében elhelyezett  Kölcsey-szobor avatását követően, épp  a tragikus sorsú Szilágyi Domokosra emlékezve  állíttatta  negyedszázada Szatmárnémeti magyarsága az első köztéri alkotást. Sok huzavona, csatározás előzte meg a Kolozsi Tibor képzőművész  többször is megrongált, előbb műkőből, majd bronzból elkészült, így kétszer is felavatott alkotásának elhelyezését, ami  –  ma már vitathatatlan  –  a legjobb helyen áll, s családi hangulatot, emberi melegséget sugározva teszi vonzóbbá városunk legforgalmasabb és legnépesebb lakónegyedét” –állt az esemény meghívójában.


Üdvözlő beszédet mondott Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa,  emlékbeszédet tartott Nagy Gyula. Az esemény ünnepélyes jellegéhez Grebur Krisztina és Papp Vivien diákok szavalatai is hozzájárultak, de László Zita és Csomós Rita is nem kevés emlékezetes pillanatot szereztek a hallgatóságnak.


“Határtalan örömmel tapasztalható, hogy egyre többen vannak, akik szeretnék megérteni és megértetni Szilágyi Domokos szavait, közelebb kerülni költői nagyságához, nemzetiségi létünk által is befolyásolt emberi sorsához” -  mondta Muzsnay Árpád.


A szép számmal összegyűlt kisebb tömeg eleget téve a kérésnek koszorúk helyett egy-egy szál virággal érkezett, melyet el is helyeztek a mellszobor előtt.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: