2007-08-11 14:14:20• hírek • Szatmar.ro

Hiperaktivitás: segít-e a büntetés?

 A hiperaktív gyermekek büntetése csak ideig- óráig lehet hatásos módszer.

A Lélekbúvár rovat az elmúlt hetekben a hiperaktív gyermekekről szólt Fleisz Kinga pszichológus segítségével. Az téma utolsó részében a hiperaktív gyermekek fegyelmezéséről és büntetéséről lesz szó.

- A nagy energiákkal pörgő gyermekeknek mindig nehézséget okoz a szabályok betartása, mások szempontjainak megértése és elfogadása, tudhattuk meg Fleisz Kingától.

 Sokszor a gyermek nem bír magával, és mi sem bírunk vele. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy pánikba esünk, és indulatosan megbüntetjük. Egy rövid ideig, ameddig a megfélemlítés tart, ez akár hatásos is lehet, de később mégis minden kezdődik elölről, mintha a gyermek semmit sem tanult volna a megleckéztetésből. Ennek oka az, hogy a büntetés fokozza a szorongást, ami ismételten nyugtalanságot eredményez, és ő még kevésbé fér a bőrében.

- A feszültség és izgalom növekedése ezeknél a gyermekeknél rögtön aktivitást eredményez, még mielőtt képesek lennének késleltetni és irányítani az impulzusaikat. Minden erejüket összeszedhetik, hogy ne így legyen, de elég, ha csak egy pillanatra nem figyelnek oda, és máris belekeverednek valamibe, aztán áll a bál, magyarázta Kinga.

Ha a felnőttek következetesen és erőteljesen büntetik és megszégyenítik a gyermeket, akkor az megtanulja folyamatosan visszafolytani az impulzusokat, de a következmény egy megfélemlített és gátlásos fejlődésmenet lesz. A hiperaktivitás ilyenkor átadja a helyét a gátoltságnak és a figyelemzavarnak, ami tanulási problémákhoz vezet. A gyermek ilyen esetben figyelmetlen, szórakozott lesz, mozgásából hiányzik a lendület, a ritmus, összerendezetlen, ügyetlen, csetlik-botlik, nem tudja mikor, melyik lábára álljon. Ez mind a túlzottan erős szorongás jele, ami az aktivitást váltotta fel. Ilyenkor valóban igaz a megállapítás, hogy az energia nem vész el, csak átalakul.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: