2009-11-05 16:28:00• hírek • Parajdi Andrea

Szigorúbban adják a jogosítványokat

Változnak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgafolyamatok. Míg korábban a sofőriskolába való beiratkozás utáni első órán már beülhetett a tanuló a volán mellé, novembertől elsejétől csupán egy sikeres elméleti tesztvizsga után indulhat a forgalomba.  A kötelező elméleti oktatás miatt drágíthatnak a sofőriskolák.

Elég ha csak a nyugati határon túlra megyünk ahhoz, hogy eltérést találjunk az itteni és a külföldi vezetői engedélyek megszerzéséhez szükséges vizsgafolyamatok között. Vegyük csak példának Magyarországot: ott pontosan négy vizsgát kell sikeresen letegyenek a jogosítványt igénylők. Miután leteszik a KRESZ elméleti vizsgát a rutin pályán is bizonyítaniuk kell, ahol a parkolás és szlalomozás manővereit sajátítják el. Ha ezen a „próbatételen" is sikeresen levizsgáznak kimehetnek a forgalomba vezetni. Egy sikeres forgalmi vizsga után csak akkor lehet jogosítványt kapni, ha a tanuló közben már egy elsősegély tanfolyamon is részt vett.

Romániában ezidáig nem bonyolították túl a vezetői engedélyek megszerzéséhez szükséges „procedúrákat", éppen ezért egy rátermett tanuló akár két hónap alatt is hozzájuthatott a jogosítványához. Aki beiratkozott egy sofőriskolába már kezdhette is a vezetést, majd eközben a közlekedési útjelzőket is megtanulhatta egy elméleti tanfolyamon. Vizsgázni nem négyszer, hanem csak kétszer kellett: ráadásul lehetőség volt mindkét vizsgát ugyanazon a napon letenni.

A rendszer szigorításán már jó ideje gondolkodnak a hatóságok. Idén júniusban született meg az a rendelet, amely egy elméleti tesztvizsga bevezetését írja elő, ám a törvény csupán október 12-én jelent meg a hivatalos közlönyben. Ahogyan azt Filip Ioantól, a Román Közúti Hatóság szatmárnémeti fiókjának munkatársától megtudtuk november elsejétől lépett életbe az új szabályzat, amely a vezetői engedélyt igénylők számára a forgalmi vezetést megelőzően egy elméleti tanfolyamon való részvételt tesz kötelezővé. A tanfolyam öt héten át tart és 24 elméleti órából áll. Kategóriánként természetesen más és más oktatásban részesülnek a diákok. Az elméleti tanfolyam után egy tesztvizsgát tesznek a résztvevők, ahol úgy mint a terembeli vizsgáztatáskor 26-ból, 22 pontot kell teljesíteniük.

Filip Ioan szerint a törvénymódosítás nem kellene növelje a sofőriskolák képzéseinek árait, azonban nem zárja ki azt a variációt, hogy a legtöbb autósiskola emeli majd a tarifáit, hiszen ahhoz, hogy az elméleti képzést kellően megszervezzék több alkalmazottra lesz szükségük, így növekszik majd a saját kiadásuk is.

Mint megtudtuk Szatmár megyében 19 hivatalosan bejegyzett autósiskola működik, akiket a Román Közúti Hatóság ellenőrző bizottsága évente legalább kétszer felülvizsgál. Amennyiben az ellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik autósiskola nem tartja be az új törvényt 4000 és 6000 lej közötti büntetéssel sújtható.


Szigorúbb feltételekhez kötik a jogosítvány megszerzését
Szigorítottak a jogosítvány megszerzésén Romániában


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: