2013-11-12 16:34:34• hírek • Kocsis Zoltán

Szigorúbb fellépést követel a fatolvajok ellen a prefektus

A cigarettacsempészet elleni akciócsoport mintájára Szatmár megye prefektusa, Eugeniu Avram az erdészeti hivatal, a határőrség és a rendőrség bevonásával egy olyan csoportot kíván létrehozni, amely az illegális fakivágások felderítését és visszaszorítását tartaná szem előtt.

Hat nappal a cigarettacsempészet elleni harc helyzetértékelése után november 12-én, kedden a kormánybiztos a Szatmár Megyei Rendőrség, a Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal és a Határőrség vezetőit rendelte magához. A megbeszélés célja egy olyan akcióterv kidolgozása volt, amely hozzájárulhat az illegális fakivágások visszaszorításához.

A lépés igencsak időszerűnek tűnik, tekintve, hogy az ősz beálltával és a tél közeledtével szinte mindennaposak a fatolvajlással kapcsolatos beszámolók a rendőrségi közleményekben. Legutóbb az elmúlt hétvégén Mezőpetriben fogtak el egy fatolvajt, aki négy köbméternyi fehér akácot és vadcseresznyét lopott.

Ennél is aggasztóbb azonban, hogy az Állami Számvevőszék idén tavasszal nyilvánosságot látott adatai szerint a magánkézben lévő erdőkből Suceava után Szatmár megyében lopták el a legtöbb fát a rendszerváltás után - 13.370 köbméternyit. Mindezt olyan körülmények között, hogy a megyében alig 780 négyzetkilométernyi erdő van.

A Capital gazdasági lap által idézett adatok szerint az elmúlt közel 25 évben Romániában 366.000 hektárnyi erdőt vágtak ki illegálisan, 80 millió köbméter fát értékesítettek, amiért közel öt milliárd eurót kaptak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: