2009-03-09 23:06:15• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Hatékony kormányzás és pénzügyi fegyelem

A romániai politikai elitnek szolidaritást és felelősséget kell vállalnia a gazdasági válság hatásainak enyhítése és az állam modernizációja érdekében - fejtette ki hétfőn Bukarestben Traian Basescu román elnök.

A román államfő a parlament előtt mondott beszédet, értékelve az elmúlt esztendők - szerinte rendkívül felelőtlen - kormányzati politikáját, felhívva a figyelmet a jelenlegi, néhány hónapja működő koalíció előtt álló feladatokra.
Emlékeztetett: tavaly november végén az új választási törvény értelmében először tartottak parlamenti választásokat az egyéni választókerületes rendszer szerint. Ennek nyomán a két első helyezett - a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) - rendkívül szilárd, mintegy hetven százalékos parlamenti többséget élvező nagykoalíciót hozott létre.

E két eltérő ideológiai irányzatú politikai erő összefogását a gazdasági és pénzügyi világválság okozta problémák tették szükségessé - hívta fel a figyelmet az államelnök, aki szerint ez a koalíció esélyt jelenthet arra, hogy sikerüljön csökkenteni a válság hatásait, és modernizálni lehessen az országot.

Basescu beszédében egyszerre hívta fel a figyelmet a hatékony kormányzásra, a pénzügyi fegyelemre és a társadalmi szolidaritás szempontjára. Szerinte nincs ellentmondás a vállalkozók, a munkaadók, illetve a munkavállalók és a szociálisan rászorultak megsegítése között. A legkülönbözőbb területen végrehajtandó reformok ugyanis mindenkinek az érdekét szolgálják - vélte Basescu, s leszögezte: e reformokat maradéktalanul végre kell hajtani, egyetlen olyan kormánynak sincs létjogosultsága, amely erre nem képes.

Az államfő bizalmi válságról beszélt, amely szerinte egyaránt érezhető a meg nem újított igazságügyi rendszer, az oktatás és az egészségügy területén.

Két évvel az európai uniós csatlakozás után még mindig nem sikerült megfelelni az integrációs szervezet elvárásainak - fejtette ki. Úgy vélekedett: az elmúlt két évben nem sikerült kihasználni az EU-csatlakozás nyújtotta előnyöket, a költségvetési fegyelmezetlenség következményeit a lakosságnak most kell megfizetnie. Élesen bírálta a felduzzadt államapparátust, emlékeztetve, hogy az utóbbi években létrehozott mintegy 300 ezer munkahelynek több mint a fele az állami szektorban található.

Az államigazgatási rendszer szerinte sokkal inkább "klientúra-alapon", semmint a szakértelemre alapozva épült fel, miközben jelenleg a nemzetközi pénzügyi fórumok által biztosított 9 milliárd eurós - fel nem használt - alapok állnak az ország rendelkezésére.

Basescu a parlamentben mondott beszédet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: