2013-12-18 10:32:05• hírek • Kocsis Zoltán

Szigorúbb a szabályozás, mint Magyarországon

Romániában egyetlen percig sem szabad petárdát árusítani vagy vásárolni, szemben Magyarországgal, ahol sokkal liberálisabb a szabályozás. Ott kisebb rakétákat is szabad vásárolni és használni - legalábbis szilveszter éjszakáján.

A tavaly télen Szatmár megyében 15.000 lej értékű bírságot szabott ki a rendőrség pirotechnikai eszközök illegális alkalmazása, árusítása, birtoklása miatt és 24.941 petárdát foglaltak le. Az ellenőrzési akció, valamint a termékek forgalmazása természetesen már idén télen is elindult: legutóbb hétfő délután háromszáz petárdát foglaltak le egy 14 éves gyerektől, aki a Deltei utcán játszadozott velük. Márpedig ez Romániában szigorúan tilos!

A jelenleg érvényben lévő törvény 1995 decemberében lépett életbe, amelyet majd 2011-ben módosítottak. Ez kimondja, hogy az 1 és P1 kategóriájú eszközöket kivéve az összes többi pirotechnikai eszköz birtoklása, használata, szállítása, raktározása, kezelése, megvásárlása, eladása, importálása és a vele való kísérletezgetés szigorúan tilos. Az ezek megszegéséért kiróható bírság összege 5000-7500 lej között változik.

Hogy melyek azon az eszközök, amelyek árusítása, megvásárlása és használata legális? Adina Filip, a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség igazgatója megfogalmazása szerint minden, aminek a csomagolása gömbölyű, az legális, ami viszont kocka, az már nem. Csillagszórókat, torták díszitéséhez használt tüzijáték-pálcák vagy konfettik bármikor használhatóak. Minden olyan viszont, amely robban, komoly hanghatása vagy egységenként három grammnál több robbanóanyagot tartalmaz, az viszont már illegális.

Illegális a petárda Romániában

Ezzel szemben Magyarországon jóval megengedőbb a törvény. Az év utolsó két napján itt petárdák vagy akár kisebb rakéták is megvásárolhatók. Ezeket viszont szigorúan csak szilveszter éjszakáján lehet felhasználni.

A nagyobb romániai szigor pozitívuma viszont, hogy Szatmár megyében az előző télen egyetlen olyan személyi sérülés sem történt, amelyet pirotechnikai eszközök okoztak volna. Filip elmondta, Szatmár megye abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy területén nem gyártanak pirotechnikai eszközöket.

A határ közelsége viszont ebből a szempontból nem szerencsés: télen tonnaszámra hozzák be az eszközöket, főleg Ukrajnából. Az illegális kereskedelem központjai természetesen a piacok - Szatmárnémetiben főleg a Szamos-piac és a Nagypiac. Télvíz idején a legtöbb illegális cigarettakereskedőnél petárdákat is lehet vásárolni...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: