2013-07-30 16:44:53• hírek • Kocsis Zoltán

Szigorúan a hagyományok jegyében – I. Krasznabélteki Borfesztivál

Kolbász, hidegmájas és szalonna - na meg a térség legértékesebb terméke, a bor! Ez várja mindazokat, akik részt vesznek augusztus 17-18-án az első alkalommal megrendezésre kerülő Krasznabélteki Borfesztiválon.

„Krasznabélteken egy új borfilozófia indult el. Szeretnénk ennek egy új impulzust adni, és példát mutatni a megye többi borvidékének. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a tömegkultúrával szemben bemutassuk a helyi hagyományokat", magyarázta Brutler János, a Borfesztivál ötletgazdája a kedden megtartott sajtótájékoztatón. „Béltek környékén a szőlészet és a bortermelés bizonyíthatóan közel ezer évre nyúlik vissza. A modern borászat a Károlyi család révén honosult meg, ám a kommunizmus ideje alatt gyakorlatilag eltűnt - akárcsak a sváb falvak lakosságának közel fele. A 90-es évek elején néhány barátommal kezdtünk ismét szakszerűen foglalkozni a borászattal", folytatta a Nachbil pincészet vezetője, egyben a Szent Orbán Boregyesület elnöke.

A szőlőnek és a bornak bizony komoly szerepe van a környékbeli emberek életében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Krasznabélteken 690 ház és 380 pince van, mondta Ioan Bartok Gurzau polgármester. Krasznabélteken, Dobrán, Szakaszon, Géresen nem kevesebb, mint 1200 hektáron termesztik most is a szőlőt, többségében családi használatra. A Nachbil és a Hetei pincészet borai viszont egyre inkább ismertebbé válnak a romániai és a nemzetközi piacon.

„Nagyon fontos, hogy Szatmár megye egyik legkiemelkedőbb termékét, a bort minél inkább megismertessük. A szőlőtermesztésben és a borászatban nem csak komoly üzleti lehetőségek rejtőzködnek, ám turisztikai szempontból is nagy fontossággal bír. Kemény munka, hogy egy termék piacra kerüljön, és sokat kell dolgoznunk, hogy a szatmári szőlőhegyvidéket beépítsük a köztudatba", olvasta fel Adrian Stef megyei tanácselnök üzenetét Alexandra Catargiu sajtóreferens.

Dan Brumboiu, a Német-Román Gazdasági Egyesület elnöke és Markos Tibor, a Kisiparosok Kamarájának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, események, expók szervezésében szerzett tapasztalataikkal segítik a borfesztivál szervezőinek munkáját.

Az augusztus 17-18-án sorra kerülő I. Krasznabélteki Borfesztivál megpróbál szakítani a tömegkultúra fémjelezte rendezvényekkel. A szervezők szerint nem lesz miccs és kereskedelmi sült kolbász, csakis a bélteki hagyományok szerint készített hidegmájas, szalonna és házikolbász. A kilenc céhet és 53 mesterséget összefogó Kisiparosok Kamarájának tagjai pedig bemutatják majd a térség hagyományos mesterségeit, a vendégek pedig, ha kedvük úgy találja, szekeres kirándulást tehetnek a pincék között, a szőlődombokon.

Az I. Krasznabéletki Borfesztivál hivatalos megnyitója augusztus 17-én, szombat délben lesz. Mazsorettek és fúvószene nyitja a sort, majd a krasznabélteki, géresi és erdődi tánccsoport sváb, magyar és cigány táncokat mutat be. Fellép a két testvértelepülésről, Nyírbéltekről és Pátkáról érkező tánccsoport, énekel a tasnádi és szatmárnémeti német kórus. Délután a Bertici Fivérek nyitják a bulit, majd divatbemutató után 22.00 órától a fesztivál sztárvendége, Andreea Balan lép a színpadra.

Vasárnap 10.00 órakor a romai katolikus templomban, 11.00 órától pedig az ortodox templomban tartandó ünnepi istentisztelettel kezdődik a nap. Gasztronómiai versenyek majd népzenei előadások után a sepsiszentgyörgyi Insect-Bogarak paródia-zenekar, majd Dancs Annamária lép színpadra, végül a Daggu Project koncertje zárja a napot.

Borfesztival from Szatmar.ro on Vimeo.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: