2018-09-19 15:46:23• hírek • Nagy Tímea

Szigorú követelmények, mégis kiváló eredmények a német nyelv oktatásában

Immáron 20. éve hivatalos Deutsche Sprachdiplom (DSD) nyelvvizsgaközpont a Kölcsey Ferenc Főgimnázium. A német nyelvvizsga bizonyítványok átadásának keddi ünnepsége kapcsán Pataki Enikő igazgatónővel és Császár Adalbert német tanárral beszélgettünk a témával kapcsolatban.

Pataki Enikő és Császár Adalbert beszámoltak az iskola német nyelvoktatási sikereiről, és kifejtették, hogy a DSD nyelvvizsgarendszer kapcsán miért kiemelten fontos a Főgimnázium nyelvoktatás terén elért kiemelkedő eredménye. Azt is megtudtuk, hogy milyen különleges többletet jelent a Deutsche Sprachdiplom programja a német nyelvet tanuló kölcseys diákoknak, illetve a német katedra tanárainak egyaránt.

 

A Kölcsey 1998-ban szerezte meg a Deutsche Sprachdiplom nyelvvizsgaközponti címet. Ebben az elmúlt két évtizedben több száz diák nyelvtudásához járult hozzá az iskola.

 

A DSD egy olyan német nyelvvizsgarendszer, amely csak oktatási intézmények keretein belül működik. A program olyannyira zártkörű, hogy a nyelvvizsgára csak a DSD központi rendszerében hivatalosan nyilvántartott iskolák tanulói jelentkezhetnek, és csak a saját sulijuk által szervezettre. Magyarán, csak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulói jelentkezhetnek a Kölcseyben szervezett DSD megmérettetésre. Más iskolából való növendékek itt nem próbálkozhatnak, és a kölcseysek sem vehetnek részt rajta más intézményben.

 

Ebben a húsz évben azzal a praktikus lehetőséggel támogatta a főgimnázium a tanulóit, hogy a nemzetközileg elismert DSD nyelvvizsga megszerzéséhez őket a tantervi óraszám keretében készítették fel. A célzott tanórai nyelvvizsga-felkészítés nem csak a borsos árú magánórák kiküszöbölésére való, hanem az idegen nyelvi érettségi eredményére is igen pozitív hatást gyakorol.

 

A nyelvvizsga követelményrendszere olyannyira hasonló az érettségi követelményrendszeréhez, hogy a kettő egymással kiváltható. A B2-es vagy C1-es szintű DSD nyelvvizsga megszerzése bár fáradtságos munkával járhat, de megéri, mert a német nyelvi (idegen nyelvi) érettségi vizsga kiváltható vele.

 

Más német nyelvvizsga típusokkal ellentétben, a kölcseys nebulóknak a DSD nyelvvizsga bizonyítvány megszerzése ingyenes, sikertelen próbálkozás esetén pedig ez díjmentesen megismételhető. A németül tanulók közül bárki beiratkozhat a nyelvi próbatételre, függetlenül a heti nyelvórák számától, és attól is, hogy humán vagy reál tagozaton folytatja a tanulmányait. A vizsgák helye a főgimnázium, így még az útiköltség sem jelent plusz terhet a szülők számára.

 

Nemrégiben a Kölcsey vezetősége úgy döntött, hogy nem csak a magasabb szintű DSD II-es nyelvvizsgára adnak helyben lehetőséget, hanem a DSD I-es vizsga megszerzését is lehetővé teszik. A kettes fokozat a nemzetközileg elfogadott B2, C1 nyelvi felkészültségi szintet, az egyes fokozat az alacsonyabb A2, B1 szintű tudást öleli fel. Az alacsonyabb fokozat abszolválásával a tanítványok belekóstolhatnak a vizsga menetébe, a kihívás izgalmába és a vizsgadrukkba is. Ez az élmény segítséget és magabiztosságot nyújthat a DSD II-es fokozat sikeréhez.

 

A DSD I-es német nyelvvizsgára a 9-12. osztályosok előzetes bejelentkezés és megelőző házi szintvizsga után regisztrálhatnak. A DSD II-re a végzősök jelentkezését várják, akik szintén az előzetes szintfelmérő után próbálkozhatnak meg élesben is a tesztekkel.

 

A megelőző felmérésre azért van szükség, mert nem csak a diákok tudását figyelik. Az iskolák oktatási színvonalát a németországi Deutsche Sprachdiplom központi hivatala a nyelvvizsga eredmények alapján méri. Amennyiben a tanintézet által nyújtott szint nem üti meg a központilag meghatározott nívót, az elveszti a nyelvvizsgaközponti kinevezését.

 

Szigorítás lépett érvénybe idén szeptemberben, ami a sikeres nyelvvizsgák megfelelési arányát illeti. Csak az az iskola őrizheti meg a jogát a hivatalos DSD nyelvvizsgaközponti címre, ahol a sikeres vizsgák aránya eléri a 80%-os minimumot, tehát 100 diákból legkevesebb 80-an mind a 4 vizsgarésze átmenő értékelést kapnak.

 

Mi számít elbukott vizsgának? Amennyiben a 4 vizsgarészből a tanuló nem teljesíti az összeset. Ez esetben kap egy elismerést a kipipált vizsgarészekről, de az ismétlő vizsgán a tudása mind a négy feladattípusban újra megmérettetik.

 

A szigorú követelmények is azt bizonyítják, hogy nem kis munkájába került a Kölcsey Ferenc Főgimnázium német katedrájának a nyelvoktatást ilyen színvonalon tartani. Munkájukat az is megnehezíti, hogy a frissen beiratkozott kilencedik osztályosok (többnyire) erősebb angol nyelvtudással és gyenge vagy semmilyen német nyelvismerettel sem rendelkeznek, ha az előtt a nyelvvel semmilyen kapcsolatunk nem volt. Az oktatók a hosszú évek alatt ehhez alkalmazkodtak és felkészültségükkel, valamint szakértelmükkel felvértezve tesznek meg mindent a csoportjaik tanulmányi előmeneteléért.

 

A szeptember 18-án kerültek átadásra az idei sikeres DSD I-es nyelvvizsga bizonyítványok. 12 diák B1-es szintűt vehetett át, míg 30 tanuló A1-es nyelvtudást bizonyító oklevélben részesült. Az elismervényeket ünnepélyes keretek között Brigit Söldenwagner, a DSD nyelvvizsgarendszer temesvári szaktanácsadója adta át.

 

A Kölcsey Ferenc Gimnázium némettanárai és a diákjai szorgalmának közös dicsérete a keddi rendezvény fényes eredménye. Ebből a példából is látszik, hogy a középiskolai nyelvoktatásban kiváló eredmények úgy érhetőek el, ha a tanár-diák közösség munkája hatékony és kézzelfogható célokért valósul meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: