2007-01-15 14:29:23• hírek • István Löchli

Megtekinthetők az érettségi tételek

 Mától hivatalosan hozzáférhetők az interneten az idei érettségi tételek.
Amint arról már hírt adtunk, az érettségi tételek az új oktatási, illetve vizsgáztatási rendszer értelmében az interneten is megtekinthetőek lesznek.

Mihail Hardau tanügyminiszter bejelentette, mától hivatalosan megtekinthetőek az érettségi tételek az interneten, a www.edu.ro honlapon. Itt az érettségi előtt levő diákok megnézhetik milyen vizsgatételek várnak rájuk, és felkészülhetnek a megadott tételekből. A régi rendszerben nem tudták pontosan, milyen jellegű kérdésekre, tételekre számíthatnak, viszont a mostani rendszer értelmében a tantárgyanként megadott 100 vizsgatételből pontosan felkészülhetnek és kidolgozhatják a tételeket.

Amint azt Kónya László főtanfelügyelő-helyettes a Szatmár.ro-nak elmondta, az eddigi rendszer rengeteg ellentmondásos helyzetet szült, és problémák voltak a biztonságos lehozatalban és a tételek közzétételében. Az új rendszer mind a tanárok, mind a diákok számára egy pontos képet ad a lehetséges témákról, és a tételek különböző feladatairól. Az elmúlt években megtörtént az, hogy olyan tételeket adtak vizsgára, melyet nem tartalmazott a tananyag, a mostani rendszerben viszont követni lehet, hogy mit kell okvetlenül megtanulni.

Ezt a rendszert nem most alkalmazták először, hanem ezelőtt 100 évvel az Osztrák-Magyar Monarchiában már bevett és alkalmazott rendszer volt, hogy a tételeket jóval a vizsga előtt közölték az oktatásért felelős szervek. Főképpeni pozitívuma ennek, hogy így kiküszöbölhetőek a visszaélések, melyek a régmúlt rendszerben előfordulhattak – nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

 Nem csak pozitív, hanem negatív hatásai is vannak az új rendszernek. Gál Gyöngyi magyar szakos tanfelügyelő, a tételt összeállító bizottság tagja szerint bizonyos szempontból könnyebb, más szempontból pedig nehezebb az új rendszer. Segítség a diákoknak, hogy tudják milyen tételekre számíthatnak, van idejük utánanézni és a hiányokat bepótolni, a fogalmakat tisztázni. Nehezebb abban, hogy a feladatok megfogalmazása talán kissé szakszerűen sikerült, és a nyelvezete ijesztően hat első olvasatra a diákok számára. Ezzel ellentétben a tételek kimondottan a követelményi rendszereknek megfelelően fogalmazódtak. Arra is tekintettel volt a tételt összeállító bizottság, hogy a tételsorozatban a feladatok nehézségi foka azonos legyen – tudtuk meg Gál Gyöngyi magyar szakos tanfelügyelőtől.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: