2013-07-25 17:08:43• hírek • Kocsis Zoltán

Szigorú feltételekkel a megye megkapta az egykori 13-as iskolát

Három éven belül működnie kell a fogyatékos gyerekeket kiszolgáló iskolának az egykori 13-as Számú Általános Iskola épületében. Amennyiben nem, akkor az ingatlan visszakerül a város fennhatósága alá. Ezzel a garanciával már az RMDSZ is áldását adta a határozattervezetre, mely szerint az ingatlan a város adminisztrációja alól a megyéébe kerül át.

„Az egy hónappal ezelőtti határozattervezet elolvasásakor komoly fenntartásaink voltak. Ezek egy része eloszlott a garancia beiktatásával valamint a hibák kijavításával. Ilyen körülmények között az RMDSZ-frakció is el tudja fogadni a határozatot", véleményezte a változásokat dr. Láng László tanácsos.

Radu Roca alpolgármester elégedettséggel nyugtázta a tanács egyhangú döntését, majd elmondta, azért esett a választás az évek óta elhagyottan álló épületre, mert ott a 204 gyerek egyetlen épületben elfér és udvar is a rendelkezésükre áll.

„Senki se gondolja, hogy az RMDSZ-nek a fogyatékkal élő gyerekekkel volt gondja. A fogyatékos gyerekek nem lehetnek politikai csatározások tárgyai, mondta Pataki Csaba szenátor. Azt viszont meg kell értenie mindenkinek, hogy nem lehet minden, hibáktól hemzsegő tervezetet lenyomni a torkunkon - ez túlzott magabiztosságra vall a város vezetőinek részéről. Nagyon fontos, hogy a jogi bizottság javaslatára a három évről szóló garancia bekerült a tervezetbe - így már el tudjuk azt fogadni", tette hozzá a Szatmár megyei RMDSZ elnöke, aki maga is részt vett a tanácsülésen. Pataki sejtelmesen hozzátette, a háttértárgyalások során egyéb tanügyi intézmények épületvitája is kedvezően alakult.

Az egykori 13-as iskola - balra 2011 novemberében, jobbra 2013 júliusában

Az egykori 13-as Számú Általános Iskola lassan négy éve kihasználatlanul áll a Batizi úton a Kis Szirén (Mica Sirena) óvoda mögött. Állaga pedig szemlátomást évről évre romlik - erről tanúskodik fenti fotónk, melynek bal oldala 2011 novemberében, jobb oldala pedig napjainkban készült. Amit el lehetett lopni, azt már lassan mindent elloptak - fűtőtest már egy sincs az épületben.

A földszinten, az emeleten üvegtörmelék és szemét mindenütt. Az emberei ürülék jelzi, a társadalom egy bizonyos rétege azért mégis hasznát veszi az egykori iskolának. Kidöntött ajtók, betört ablakok és levert mosdókagylók teszik színesebbé a képet.

Az egyik tábla tanúsága szerint abban a teremben utoljára angolóra volt. Hogy milyen óra lesz a következő? Legkésőbb három év múlva el kell dőlnie!

13as iskola from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: