2013-11-20 09:34:20• hírek • MTI

Szigorú büntetést kérnek a festménytolvajnak

Tizennyolc év letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész Radu Dogaru, a rotterdami festménylopás fő gyanúsítottja ellen abban a perben, amelyet az évszázad műkincslopásaként emlegetett hollandiai bűncselekmény vádlottjai ellen indítottak Romániában.

Kedden újabb tárgyalást tartottak a bukaresti harmadik kerületi bíróságon, amely várhatóan jövő kedden fog első fokon ítéletet hirdetni Dogaru és a bűncselekmény egy másik elkövetője ellen. Ők részben elismerték tettüket, ezért a bíróság gyorsított eljárással folytatta ellenük a tárgyalást.

Az ügyész különösen súlyos következményekkel járó minősített lopás vádja alapján kérte a büntetőtörvénykönyv szerint maximálisan kiszabható 18 év letöltendő börtönbüntetést.

Dogaru ügyvédje reményét fejezte ki, hogy a bíró csak minősített lopásként fogja besorolni a bűncselekményt, hiszen az ügyvéd szerint nincs bizonyíték arra, hogy az ellopott festmények eredeti alkotások lettek volna.

Tavaly októberben a rotterdami műcsarnokból hét nagy értékű festményt - köztük Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-alkotást -  lopott el három román állampolgár. A romániai jogi eljárás összesen hat vádlott ellen zajlik, ugyanis egy személyt a festmények értékesítési kísérletében való részvétellel, egyet a képek rejtegetésével, egyet pedig a bűncselekmény eltitkolásával vádol az ügyészség.

A tolvajok éjszaka alig két perc alatt lopták el a 18 millió euró értékre bebiztosított festményeket, amelyek azóta se kerültek elő, hollétüket nem sikerült megállapítaniuk a nyomozóknak. Dogaru anyja korábban úgy nyilatkozott, hogy a festmények egy részét elégette, de később megváltoztatta vallomását, és tagadta, hogy megsemmisítette volna a műalkotásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: