2011-09-14 11:29:59• hírek • szatmar.ro

Szigorú büntetés a kórházban erőszakoskodóknak

Drasztikus büntetésre számíthatnak a jövőben azok, akik erőszakosan lépnek fel a feladatukat ellátó egészségügyi és orvosi személyzettel szemben.
Drasztikus büntetésre számíthatnak a jövőben azok, akik erőszakosan lépnek fel a feladatukat ellátó egészségügyi és orvosi személyzettel szemben.

Szigorítaná a szaktárca az érvényben levő jogszabályt azok esetében, akik agresszív magatartást tanúsítanak az egészségügyi rendszerben dolgozókkal szemben

Az Egészségügyi minisztérium mától közvitára bocsátotta azt a törvénytervezetet, amely a 2006\95-ös, az egészségügyi reformot szabályozó törvény módosítására vonatkozik.

A szóban forgó törvénytervezet kimondja, hogy az orvosokkal, aszisztensekkel, mentősökkel vagy bármilyennemű egészségügyi személyzettel szembeni, közvetett vagy közvetlen kommunikációs eszközökön alapuló agresszió 6 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel, vagy pénzbírsággal büntetendő.

Továbbá, a jogszabály-tervezet előírja, hogy az egészségügyi személyzettel szemben alkalmazott fizikai erőszak, mint például ütés, 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést von maga után. A testi sértésnek minősülő erőszakos cselekedeteket 6 hónaptól 6 évig terjedő szabadságvesztéssel, míg a súlyos testi sértést 3 évtől 12 évig terjedő börtönnel büntetnék.

„Az Egészségügyi Minisztérium már régebb jelezte az e téren tapasztalható rendellenességeket. Be is nyújtottunk egy módosító javaslatot a jogi procedúrák felgyorsítását célzó törvényre vonatkozóan, amelyet végül nem fogadtak el. A dolgok mostani állása szerint, ha valaki megüt egy orvost a kórházban, akkor 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy pénzbírsággal sújtható. A szaktárca azt szeretné elérni, hogy az ilyen esetekben alkalmazott büntetések szigorúbbak legyenek, ezért javasoljuk a 6 hónaptól 12 évig terjedő börtönbüntetés bevezetését, az eset súlyosságától függően. Az új jogszabály bevezetése elrettentően hat majd azokra, akik nem tisztelik az egészségügyi személyzetet és az általuk kifejetett tevékenységet. Sajnos, az utóbbi időben több aggodalomra okot adó eset is történt a romániai kórházakban" - nyilatkozta Ritli László egészségügyi miniszter.
Ritli László
Ritli László egészségügyi miniszter

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: